U dubrovačku luku Gruž uplovio prvi veći kruzer ove godine

20.03.2023.

10:32

Autor: Ivana Brailo Drnas/HRT/R.S.

Prvi ovogodišnji kruzer pristigao u Dubrovnik

Prvi ovogodišnji kruzer pristigao u Dubrovnik

Foto: HTV / HRT

U dubrovačku luku Gruž uplovio je jutros prvi veći kruzer ove godine. Iako su manji brodovi u Dubrovnik dolazili i tijekom zime, može se reći da prava sezona kružnih putovanja počinje danas. 

Blaž Pezo, ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik, za HRT je rekao da se ove godine predviđa pola milijuna putnika s kruzera. 

- Brod koji je danas stigao u našu luku doveo nam je 900 putnika, njegov kapacitet je 930, skoro je pun. To je u skladu s onim što smo očekivali da će ove godine brodovi biti puniji nego što su bili prošle godine s obzirom na limite koje smo imali zbog Covid mjera, dodao je. 

Pezo ističe da se velike gužve zbog brodova i turista neće dogoditi. 

- Ne mogu se dogoditi zato što smo intenzivno s gradom cijelo vrijeme komunicirali i bili partneri. Respect the City je platforma koja nam je omogućila komunikaciju i uviđaj u sve probleme koje imamo na terenu, istaknuo je. 

- Cilj nam je održivost brodova u predsezoni, u podsezoni, manje u lipnju, srpnju kada je grad pun ostalih turista, dodao je. 

S više od 105 milijuna noćenja, protekla turistička sezona potukla je sve rekorde. Ovogodišnja, prema najavama dolazaka i noćenja kroz booking uoči nadolazećeg Uskrsa, bit će još bolja, čulo se na koordinaciji regionalnih turističkih zajednica i Ministarstva turizma u Kutjevu. Dodatni vjetar u leđa razvoju cjelogodišnjeg održivog turizma, jačem pozicioniranju na europskim, ali i sve zanimljivijim tržištima Istoka dat će i višegodišnja financijska omotnica. 


- Skoro 300 milijuna eura samo iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti, kada zbrojimo na to višegodišnje financiranje onda je to 1,3 milijarde eura za hrvatski održivi turizam, rekla je Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!