U Istri se u ovo doba godine najbolje prodaje ono najkvalitetnije

26.09.2022.

07:00

Autor: Senka Mošnja/Dnevnik/HRT

Odlična posezona u Istri

Odlična posezona u Istri

Foto: Dnevnik / HRT

Ni lošije vrijeme posljednjih dana nije pokvarilo izvrsne turističke rezultate i u posezoni. Cijela godina, u usporedbi s rekordnom 2019. u broju noćenja sada zaostaje za samo 3%. Od 350.000 turista, koliko ih je trenutačno u Hrvatskoj, njih 100-tinjak tisuća boravi u Istri gdje se u ovo doba godine najbolje prodaje ono - najkvalitetnije.

Gužve su manje, sunce i dalje grije, a ni more se nije ohladilo. Idealno za goste sa sjevera. Fažanski kamp još je napola pun. Među 2.000 gostiju, najviše je umirovljenika, roditelja s malom djecom i izletničkih školskih skupina.

- Sezona je bolja nego 2019. Mogu reći da kumulativno, ukupno, cijela će godina završiti s nekih 10% plusa u odnosu na 2019., rekao je Roland Cinkopan, direktor kampa Bi-Village, Fažana.

I u kampu u Puli još su popunjene kućice čiji je najam od više stotina eura na noć sada upola jeftiniji.

- Htjeli smo ostati nekoliko dana, ali predivno je, osobito ovaj pogled, tako da ostajemo cijeli tjedan, rekla je Paola iz Njemačke.

A pogled seže do luksuznog hotela sa svim pratećim sadržajima. Iako je tek obnovljen, odmah je prepoznat na tržištu i neće se zatvarati ni zimi. Sljedećih mjeseci ugošćavat će kongrese, a sada ondje borave individualni gosti, uglavnom Austrijanci.

- Interesantno, iz Beča, uglavnom iz tog dijela koji inače - ljudi znaju koji su u struci - da je to jedan dio Austrije koji i više troši, malo su finiji potrošači, tako da ovdje možemo govoriti o nekoj prosječnoj potrošnji, ono što sam ja mogao pratiti, od 160 do 180 eura po osobi dnevno. Bez noćenja, rekao je Alex Živković, direktor hotela Grand Brioni, Pula.

Podignuti kvalitetu i povećati potrošnju dio je i strateškog plana turističkog razvoja. Kao i smanjiti gužve. No dok privatni smještaj nekontrolirano buja - u špici to je nemoguće postići.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!