Oreščanin u "U mreži Prvog": Mi smo uvijek u krizi

16.11.2022.

07:54

Autor: HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Kittyfly / Shutterstock

Je li novi proračun odraz trenutne gospodarske i društvene krize? Koliko je pod utjecajem globalnih projekcija koje u 2023., zbog recesije, inflacije i energetske krize predviđaju posebno tešku godinu za Europu? Što brine radnike, a što poduzetnike?

O očekivanjima od proračuna za 2023. govorili su u "U mreži Prvog" Krešimir Sever (predsjednikom Nezavisnih hrvatskih sindikata), Dražen Oreščanin (Udruga Glas poduzetnika) i ekonomski analitičar Damir Novotny. 

Proračun za 2023. je 9% viši nego lani, Damir Novotny kaže da je proračun "od Vlade ništa novo".

- Sve Vlade u proteklih 20 godina nisu uspjele bitnije promijeniti proračunsku strukturu. Ovaj proračun se naslanja na strukturu proračunskih politika, ne vidimo baš nekih velikih rasterećenja na prihodovnoj strani, ne vidimo nekih bitnih promjena. Vidimo 5,6 mlrd eura koje dolaze transferom iz EU fondova koji će biti usmjereni prema Nacionalnom planu oporavka. Bitnijih promjenama u proračunskim politikama ne vidimo iz ovog proračuna, ništa bitno se ne mijenja, rekao je Novotny.

Na pitanje koliko je proračun socijalni, Sever je rekao da se radnici uvijek nađu negdje ne repu, tako je desetljećima.

- Ako gledamo kakve su projekcije inflacije za narednu godinu i koje su projekcije rasta BDP-a, onda vidimo da se očekuje da će se inflacija kretati između 5,7 do preko 6%, da će doći do smirenja možda tek u drugom dijelu godine, što ovisi o mnogome (...) S druge strane se očekuje tek minimalan rast BDP-a, oko 0,7% (...) Nije pitanje što se očekuje ovdje u Hrvatskoj, nego i od naših vanjskotrgovinskih partnera s kojima tijesno surađujemo i s kojima razmjenjujemo robe i usluge, rekao je.

Oreščanin je rekao da je u Hrvatskoj situacija relativno konstantna - kada se zapadna Europa plaši krize, nama je svejedno, mi smo uvijek u krizi.

- Nama nikada nije bila situacija da je super, a imamo veliki rast i idealne uvjete. Kod nas je uvijek bilo teško. Koliko god premijer i administracija govore da su proračuni ovakvi i onakvi, da se brinu za poduzetnike - to jednostavno ne stoji. Uvijek je kriza, mi možemo očekivati da bude još veća. Hrvatsko gospodarstvo je malo, ovisno o uvozu od energenata na dalje i svaka kriza koja se u svijetu pojavi će se reflektirati i na nas, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!