Reakcije na proračun za 2023. - godinu punu neizvjesnosti i rizika

15.11.2022.

19:31

Autor: Dijana Kovaček/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dubravka Petric / PIXSELL

Nižu se reakcije na jučer predstavljen državni proračun za iduću godinu. Pretresaju se sve stavke, dobitnici i gubitnici. Najviše se preispituje Vladina prognoza usporavanja gospodarstva na samo 0,7 posto te, prema mišljenju mnogih, preoptimistične najave usporavanja inflacije na 5,7 posto. Svima je zajednički strah od neizvjesne godine pred nama.


Proračun za 2023. - proračun je za godinu punu neizvjesnosti i rizika. Od inflacije i recesije najviše strahuju oni s najmanjim prihodima. Izdvajanja za umirovljenike rastu za 512 milijuna eura.

- To je znatna stavka, predviđa usklađivanje mirovina s rastom plaća i inflacije, troškova života, i u nju je ugrađen i novi model obiteljskih mirovina, rekao je Silvano Hrelja iz Hrvatske stranke umirovljenika.

Unatoč povećanju proračunskih stavki za mirovine i plaće u državnom i javnom sektoru, sindikati strahuju da će se pad životnog standarda nastaviti i dogodine.

- Nažalost, u odnosu na planiranu inflaciju, za koju mislim da je preoptimistična u pogledu smanjivanja na 5,7 posto, i u odnosu na skromni gospodarski rast, bojim se da će i to povećanje biti premalo, smatra Mladen Novosel iz Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Država je proračunom dokazala fiskalnu disciplinu, no recesija koja će zahvatiti naše najvažnije trgovinske partnere zahtijeva dodatan oprez, kažu u Udruzi poslodavaca.

- Upravo iz tih razloga apsolutno nije vrijeme za uvođenje novih poreza jer će to imati brojne negativne posljedice, između ostalog i povećanje nesigurnosti i stvaranje velike neizvjesnosti u gospodarstvu, a također i zaustaviti planirane investicije, rekla je Irena Weber iz Hrvatske udruge poslodavaca.

Proračun Ministarstva obrane, povećanjem za gotovo 33 milijuna eura, postaje najveći od Domovinskog rata.

- To je za avione, ne? To znači da za sve ono ostalo što je možda i potrebnije od aviona, novca neće biti, rekao je Zoran Milanović, predsjednik Republike.

- To je rekao čovjek koji je kao premijer maksimalno smanjio proračun hrvatskoj vojsci, podsjetit ću da za njegova mandata, kad je bio premijer, proračun je bio upola manji nego što je sada za obranu, odgovorio je Mario Banožić, ministar obrane.

Uz visoku inflaciju i nizak rast, državni proračun predobro se puni, kažu u SDP-u. A to nije normalno.

- Nažalost, sljedeća cijela godina će biti u odluci Vlade da onaj višak od 10 posto što će ostvariti u lošim gospodarskim uvjetima, da će političkim odlukama određivati tko je dobitnik, a tko gubitnik u društvu, rekao je Boris Lalovac (SDP).

Posljednji rebalans potvrdio je da se europski novac u Hrvatskoj troši znatno sporije od planiranog, kažu oporbeni zastupnici.

- Ono što je sigurno je da smo opet napuhali vrijednost koja nam treba doći iz Europe. To je sad svaka peta kuna u našem proračunu, rekla je Vesna Vučemilović (Hrvatski suverenisti).

Vladin prijedlog proračuna za 2023. pred saborske će zastupnike na raspravu stići do kraja studenog.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!