Ćorić: Vlada je učinila sve da udar na budžete kućanstava bude što je moguće manji

17.02.2022.

07:58

Autor: U mreži Prvog/HRT

Vladine mjere protiv energetskog udara

Vladine mjere protiv energetskog udara

Foto: perfectlab/U mreži Prvog / Shutterstock/HRT

Vladine mjere protiv energetskog udara analizirali smo u "U mreži Prvog". Što donosi paket vrijedan gotovo 5 milijardi kuna? Koliko će pomoći građanima i tvrtkama da prebrode val poskupljenja hrane, struje, plina? Koliko bi se trebale smanjiti cijene zbog manjeg PDV-a? Gostovali su ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, glavni direktor HUP-a Damir Zorić, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever i energetičar Igor Grozdanić. 

Ćorić: "Vlada je učinila sve da udar na budžete kućanstava bude što je moguće manji" 

Jučer je bilo mnogo reakcija na paket Vladinih mjera. Mnogi kažu da je nadmašio očekivanja i da mjere idu u dobrom smjeru, dok drugi smatraju da je primjena paketa trebala početi odmah, a ne od 1. travnja. Ministar Ćorić je rekao da je pitanje tajminga nešto što se može propitkivati, ali drago mu je da su se socijalni partneri složili da su mjere, svojim iznosom od oko 4 mlrd. kn, sveobuhvatan paket koji će, uvjeren je, amortizirati rast cijena.

- Njihov je tajming kreiran za cijeli paket zbog toga što smo se u analizama morali dovesti do stadija u kojem ćemo kreirati ovakav paket. S druge strane, dio tog paketa ovisi i o zakonskim promjenama, one se ne mogu dogoditi u roku od jednog dana. Velik dio paketa orijentiran je na cijene energenata, rekao je.

Ističe da je Vlada učinila sve da udar na budžete kućanstava bude što je moguće manji. Sada bi mogli razgovarati o tome, dodaje, je li nešto moglo krenuti ranije, ali na ovaj način su otvorili prostor za raspravu, bit će onih koji će o njima razmišljati drugačije.

Objasnio je da su ovim mjerama dotaknuli najugroženije skupine, socijalno ugrožene stanovnike, stanovnike koji koriste plin. Vjeruje da su dobro pogodili.

Inflacija kao fenomen, govori, je psihološki problem. Očekivana inflacija je ukalkulirana u proračun, ovakav iskorak će, siguran je Ćorić, dovesti do toga da do ulaska u eurozonu porast cijena bude biti znatno manji nego što bi se inače dogodilo.

Grozdanić: "Vlada će morati napraviti još 9 do 10 koraka" 

Paket mjera je, prije svega, okrenut prema energetici. Grozdanić pozdravlja mjere, no kaže da je to tek jedan od koraka, Vlada će morati napraviti još 9 do 10 koraka. Stvari su, objašnjava, složenije što se tiče energetike i zelene tranzicije i očekuje da ćemo imati problema još barem godinu dana.

- Trajno rješenje je ujednačavanje cijena energenata za građane i industriju. S jedne strane, ovo su dobre mjere koje su bile očekivane (...) Dugoročno gledano, ne vidim kako će Vlada dalje koračati, a problemi će biti složeniji, rekao je.

- Pred nama su veliki izazovi i očekujemo, na neki način, da vidimo što će Vlada u nekom idućem vremenskom roku poduzimati što se tiče cijene energenata, a prije svega, prirodnog plina i električne energije, dodao je. 

Sever: "Ovo je vrlo izdašan paket" 

Na pitanje hoće li Vlada uspjeti ovim izmjenama ublažiti udar na kućne budžete, Sever je rekao da je ovo vrlo izdašan paket, pomoći će vrlo širokom krugu građana.

- Dobro je da se PDV na plin spustio na 5%, barem privremeno, za razdoblje u kojem se očekuje najveći udar. Pitanje je može li se i kod struje učiniti isto, bude li takva situacija, rekao je.

Ponovio je da ovaj paket praktički zahvaća sve. 

Zorić: "Nemamo drugog izbora, što je na stolu, to treba primjenjivati" 

Zorić je rekao da nemaju drugog izbora, što je na stolu, to treba primjenjivati, no ključno pitanje je hoće li te mjere i koliko utjecati na očuvanje gospodarske aktivnosti i standarda građana, osobito socijalno najugroženijih skupina.

- Mjere čim su objavljene, definirane su kao sveobuhvatne i široke, što doista i jesu. One jesu na tragu onoga što smo prethodnih tjedana razgovarali i tražili (...) Ključno je pitanje kakav će dati učinak, idu za time da se dobije potpora gdje je moguće i potrebno, da se smanji određena porezna presija i da se pojedine naknade smanje. Taj plimni, energetski val koji se očekuje, bio bi nešto manji i samim time podnošljiviji. Nismo zadovoljni, nitko ne može biti zadovoljan u ovakvoj situaciji, bilo bi puno bolje da smo u nekakvoj normalnoj situaciji, da normalno funkcioniramo, da tržište ne traži ovakvu intervenciju, rekao je.

Ćorić je rekao da treba uočiti činjenicu da su kod nas cijene energenata prvenstveno orijentirane prema kućanstvima i niže su u odnosu na poduzetništvo. Slična je situacija, kaže, i s plinom.

- Dugi niz godina funkcioniramo na način da je cijena struje, na neki način, socijalna kategorija. Ta činjenica nije nešto čime se možemo pohvaliti u kontekstu tržišne ekonomije, ali u ovakvim okolnostima u kojima pokušavamo uhvatiti korak s najrazvijenijim zemljama Europe, u kontekstu životnog standarda i gospodarskog rasta, mi smo osuđeni da ne radimo velike pomake, do eventualne korekcije treba dolaziti u dobrim vremenima, rekao je.

Stvar je u našoj dinamici energetske tranzicije, dodaje da ona ne smije biti ni na koji način ugrožena ovom krizom i ovom situacijom. Onoliko brzo koliko budemo mogli prijeći na obnovljive izvore energije, rekao je, toliko brzo ćemo riješiti i neke disbalanse koji u ovom trenutku postoje u pojedinim dijelovima RH.

- U idućem razdoblju ćemo morati učiniti, a to i je plan Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja i Vlade, da uložimo što je moguće više sredstava u proizvodnju iz obnovljivih izvora energije i dizanje energetske učinkovitosti, što će donijeti benefite poduzetništvu i značiti rast konkurentnosti, rekao je.

O dugu zagrebačke plinare Ćorić je rekao kako ima informaciju da se vode razgovori Gradske plinare Zagreb, odnosno Holdinga kao njezina vlasnika, i HEP-a o suradnji, odnosno o potencijalnoj kupnji. Kako će razgovori završiti, kaže, ovisi o pozicijama obiju strana, hoće li i kako Holding i dalje upravljati plinskim dijelom biznisa, to je njihova odluka.

- Nije se smjela dogoditi situacija da mnogi, ni krivi ni dužni, budu pogođeni puno većim cijenama plina, rekao je.

Sever je rekao da je ovo vrlo važan korak za umirovljenike, ovaj dodatak im dobro dođe jer su prosječne mirovine oko 2.600 kn.

- Njima je ovo značajna injekcija koja će im pomoći preživjeti, njima je to i više nego dobrodošlo, no treba vidjeti kako im još pomoći, kako pomoći nezaposlenima podizanjem naknada i treba vidjeti kojim još kategorijama kućanstava treba pomoći, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!