Otvoren Gospodarski centar Osječko-baranjske županije

21.04.2023.

12:32

Autor: Marin Ćurić/HTV/IMS

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Gospodarski centar Osječko-baranjske županije, novi prostor za održavanje sajamskih i drugih gospodarskih aktivnosti, otvoren je u petak u Osijeku, a premijer Andrej Plenković ocijenio je da je riječ o događaju od strateškog značaja za razvoj Osijeka, Osječko-baranske županije i cijele Slavonije.

Više pogledajte u prilogu Marina Ćurića:

Otvarajući objekt, u čiju je izgradnju i opremanje uloženo 9,5 milijuna eura europskih i nacionalnih sredstava, Plenković je istaknuo da je to "greenfield" investicija koja je pokazala sjajnu sinergiju lokalnih vlasti i Vlade, i koja je dala novu dimenziju konceptu održavanju sajmova u Osijeku.

- Vjerujem da će nastavkom izgradnje toga Centra to biti prestižan prostor, gdje će biti privilegija sudjelovati, izlagati i sklapati nove poslove, poručio je premijer.

Izvijestio je kako je u Hrvatskoj danas 1,6 milijuna zaposlenih, što je više nego 1991. godine, kada je bilo 700-800 tisuća stanovnika zemlje više, dok je stopa nezaposlenosti ispod sedam posto.

- Ovo je i vrijeme kada smo osigurali velika bespovratna financijska sredstva. Imati na raspolaganju 25 milijardi eura EU sredstva u ovom deseteljeću velika je prednost, a ulaganja koja će se dogoditi u svim sektorima bit će nezapamćena te praktično neće biti ni jednog dijela Hrvatske gdje se taj ulagački potencijal neće osjetiti, rekao je Plenković.

Najavio je da će idući tjedan Vlada revidirati naviše prognozu ovogodišnje stope gospodarskog rasta s trenutnih 0,7 na blizu dva posto.

- Sve međunarodne financijske orgnaizacije i agencije također revidiraju prognoze rasta za Hrvatsku, a prognoze za turizam govore da će ova godina biti bolja ne samo od prošle, nego i od rekordne 2019. godina, kazao je premijer.

Istaknuo je i najnoviji podatak DZS-a i HNB-a da je prošle godine udio javnog duga u BDP-u smanjen za 10 postotnih bodova, na 68,4 posto, najavivši da bi do kraja iduće godine taj udjel mogao pasti na 60 posto, čime bi Hrvatska ispunila i taj maastrichtski kriterij.

Po njegovim riječima, to sve govori kako se hrvatsko gospodarstvo i društvo drži u vremenima krize. "Unatoč svim pritiscima sve držimo na okupu, a na razini svih županija realiziramo velike projekte koji mijenjaju sliku razvoja tih dijelova Hrvatske", naveo je.

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović istaknuo je kako u posljednje vrijeme iz županije i grada Osijeka dolazi sve više vrhunskih postignuća koja se odnose na nove investicije i zapošljavanja. Zadnja među njima je najava jedne od najvećih investicija u posljednjih 20 godina - pokretanje proizvodnih pogona američke korporacije Jabil, koja će ovdje otovriti više od 1.500 radnih mjesta.

Ocijenio je kako će novi Gospodarski centar podići gospodarsku vidiljivost toga područja i biti dodatni poticaj za sve gospodarstvenike u privlačenju novih investicija.

Filipović je ponovio da će se ove godine smanjiti parfiskalni nameti gospodarstvenicima za 132 milijuna eura te da su otvorene prijave za natječaj iz Modernizacijskog fonda, vrijedan 60 milijuna eura, kako bi gospodarstvenici mogli samostalno proizvodili električnu energiju.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić rekao je kako je novi Gospodarski centar reprezenttivan i moderan objekt, koji će biti sjecište svih gospodarsko-poduzetničkih puteva i aktivnosti u županiji i šire.

- Svi ti projekti koji su strateški, koje otvaramo, ja volim reći da imaju dodanu vrijednost. Ne završava se ovaj projekt onog trenutka kada on bude otvoren i sad smo mi završili posao sa ovim projektom kao sa EDC-om, nego se generira nove gospodarske i poslovne aktivnosti oko tih objekata, rekao je Ivan Anušić, župan Osječko-baranjske županije.


Otvorenju Gospodarskog centra nazočili su su i ministrica poljoprivrede Marija Vučković, ministar regionalnoga razvoja i EU fondova Šime Erlić, saborski zastupnici, gospodarstvenici i čelnici lokalne samouprave.

Kao prva manifestacija u novom sajamskom prostoru otvoren je osječki Proljetni sajam, na kojem će se do 23. travnja, na više od 10 tisuća četvortnih metara otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora, predstaviti 170 izlagača iz Hrvatske i inozemstva.

U sklopu sajma, uz susrete poduzetnika, održat će se stručni skupovi o zajedničkoj poljoprivrednoj politici, utjecaju klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju, mjerama aktivne politike zapošljavanja i financijskoj pismenosti stanovništva.

Uoči otvorenja premijer Gospodarskog centra, Plenković se sastao s osječko-baranjskim županom Ivanom Anušićem, osječkim gradonačelnikom Ivanom Radićem i gospodarstvenicima s toga područja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!