Riječani će vodu plaćati i do trideset posto skuplje

18.10.2022.

Zadnja izmjena 17:32

Autor: Blanka Kukec/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT/Hina

 Ilustracija za poskupljenje vode

Ilustracija za poskupljenje vode

Foto: Emica Elvedji / PIXSELL

Cijene vodnih usluga riječkog Komunalnog društva Vodovoda i kanalizacije (VIK) će u studenom i prosincu, zbog znatnog povećanja cijena električne energije, biti privremeno povećane, za oko trideset posto, dok bi se cijene u siječnju trebale vratiti na sadašnje.


Rečeno je to na današnjem kolegiju gradonačelnika Rijeke Marka Filipovića, koji je VIK-u dao suglasnost na privremene više cijene, naglasivši da suglasnost teško daje, ali je nužna.

- Ako bi ViK ove godine završio u gubitku, došli bi u pitanje veliki europski projekti poboljšanja vodno-komunalne infrastrukture, koji se provode na riječkom području, istaknuo je.

Dodao je da je povećanje cijena privremeno, za studeni i prosinac, a cijene bi se od siječnja sljedeće godine trebale vratiti, dok će se situacija s cijenama električne energije i nadalje pomno pratiti.

Direktor ViK-a Andrej Marochini pojasnio je da je uslijed poremećaja na tržištu energije, koji se odrazio na poslovanje u kolovozu i rujnu, došlo do znatnog rasta troška električne energije.

- Vlada je donijela Uredbu o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, koji se primjenjuje od 1. listopada 2022. do 31. ožujka 2023., no, nisu pokriveni kolovoz i rujan, pa će doći do privremenog povećanja cijena, kako bi se nadoknadilo povećanje troška električne energije, rekao je.

Dodao je da se oko devedeset posto troška električne energije ostvari ljeti, a povećani su i troškovi održavanja.

Tako će se, primjerice, za kućanstva koja imaju mjesečnu potrošnju od 10 kubika vode te u prosjeku dva i pol člana, račun povećati za 30,9 posto, sa 165 na 216, kuna, dok će poduzetnik za 100 kubika vode platiti 27,4 posto više, a mjesečni račun će mu rasti sa 1958 na 2495 kuna.

S kolegija je Gradskom vijeću na razmatranje poslan Prijedlog odluke o novom ustrojstvu upravnih tijela Grada Rijeke, kojim se želi poboljšati učinkovitost, ekonomičnost i kvaliteta rada gradske uprave.

Gradska uprava sada ima 15 upravnih tijela, a predlaže se novi ustroj s 10 upravnih tijela, koji bi stupio na snagu u travnju 2023.

Filipović je predložio i daljnje smanjenje stope gradskog prireza, sa 14 na 13 posto od početka sljedeće godine, a cilj je da se do siječnja 2025. stopa prireza porezu na dohodak s prvotnih 15 smanji na 10 posto. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!