12:14 / 01.03.2022.

Autor: Dnevnik u podne/HRT/Hina

U ponoć istječe moratorij na poslovanje Sberbanka u Hrvatskoj

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dnevnik / HRT

Hrvatski građani u strahu od posljedica sankcija Rusiji i danas stoje u redovima ispred poslovnica Sberbanka.

Ministar financija Zdravko Marić ponovno je u utorak istaknuo zalaganje za sanaciju Sberbanka Hrvatske, te najavio da bi se detalji oko pronalaska rješenja trebali znati do srijede ujutro.

- Danas je do ponoći rok do kada traje moratorij. Model koji Hrvatska zagovara je sanacija banke, za koju smatramo da je dobra i zdrava i da je njena bilanca dobra. Proteklih nekoliko dana smo svjedočili značajnom pritisku na likvidnost banke i upravo zato zagovaramo model sanacije. Građani koji imaju depozite tamo do 100.000 € su sigurni, rekao je ministar financija Zdravko Marić.

Hrvatska narodna banka (HNB) priopćila je u ponedjeljak da je za Sberbank d.d. proglašen dvodnevni moratorij nakon kojega će se odlučiti o sljedećem koraku, a do tada će hrvatski građani i poduzeća moći raspolagati s iznosom do 7280 kuna dnevno.

Zbog naglog narušavanja likvidnosti, Europska središnja banka (ESB) koja izravno nadzire ovu banku, u ponedjeljak 28. veljače objavila je da Sberbank d.d. propada ili će vjerojatno propasti.

ESB je o toj ocjeni obavijestio Jedinstveni sanacijski odbor (SRB), središnje sanacijsko tijelo unutar bankovne unije. SRB je ustanovio da banka propada ili će vjerojatno propasti i donio odluku o moratoriju poslovanja Sberbank d.d. slijedom koje je HNB donio odgovarajuće rješenje. Moratorij će trajati do utorka, 1. ožujka, do 23:59:59 sati.

Do isteka moratorija Jedinstveni sanacijski odbor donijet će odluku o sljedećem koraku uzimajući u obzir očuvanje financijske stabilnosti i javni interes. Za vrijeme dvodnevnog moratorija građani i poduzeća (deponenti) moći će ukupno dnevno raspolagati iznosima do 7280 kuna, priopćeno je iz HNB-a.

U javnosti su se pak u ponedjeljak pojavila informacije da će Sberbank Hrvatska biti prodan prije isteka moratorija.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!