Uveden moratorij na poslovanje Sberbanka. Kako će to utjecati na štediše?

28.02.2022.

19:39

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Dnevnik HTV-a/IMS/HRT

Poslovnica Sperbanka u Dubrovniku

Poslovnica Sperbanka u Dubrovniku

Foto: Grgo Jelavic / PIXSELL

Nakon što su proteklih dana poslovnice Sberbanka bile pod opsadom klijenata koji su pokušavali doći do svog novca, poslovanje te banke u Austriji, Sloveniji i Hrvatskoj stavljeno je pod moratorij. Do utorka u ponoć ograničen je iznos novca koji se može podignuti, a do tada bi Jedinstveni sanacijski odbor trebao donijeti odluku o sudbini Sberbanka.


Redovi pred Sperbankom


Pred poslovnicama Sberbanka i danas se čekalo satima. No do novca se dolazilo na kapaljku.


- A nešto su promijenili, ne možemo više dobiti nego 4 tisuće kuna, rekla je Mira iz Pule.


- Neugodno je, meni sad taj novac ne treba, ali ne bih htio da ostanem bez tog novca, kaže Vlado iz Zagreba.


- Mislim da fali inforamcija, jer da ljudi svi to znaju ovakvih redova ne bi bilor, rekao je Valter iz Pule.


- Sigurna sam da se neće brzo riješiti, ali da će biti užastno puno problema, to da, tvrdi Sonja iz Zagreba.


Moratorij znači da se u poslovnici može podignuti najviše 4000 kuna, na bankomatu 2000, te dodatno putem kartice potrošiti 1280 kuna. Dnevni limit 7280 kuna. 


Moratorij se odnosi na sve račune u ovoj banci, pa i onaj na koji su građani uplaćivali novac za liječenje male Kiare u Americi. 


- Ne možemo raditi iznimku po pojedinim slučajevima jer je to jako teško i informatički i tehnički provesti. Odmah nakon noći s utorka na srijedu bit će dostupna i sredstva kako i dotičnoj obitelji tako i ostalim klijentima Sberbanke, rekao je Roman Šubić, viceguverner HNB-a.


O sudbini banke odlučuje Jedinstveni sanacijski odbor, tijelo europske bankovne unije. Mogući scenarij: sanacija ili likvidacija. 


- Ono ne čemu mi radimo proteklih dana i noći i na čemu ćemo inzistirati da se Hrvastkoj da šansa da se izborimo za mogućnost sanacije Sberbank Hrvatske. Moramo pojasniti i alternativni scenarij, koji može također biti aktualan, a to je da ne prođe sama sanacija, odnosno da se ide ka krajnjem koraku likvidaciji, tada dolazi do aktivacije sustava osiguranih depozita, rekao je ministar financija Zdravko Marić.


Poslovanje Fortenova grupe stabilno


U fokusu javnosti je i poslovanje Fortenova Grupe, čiji suvlasnici su ruske banke.


- Što se tiče poslovanja Fortenove, ona je u ovom trenutku stabilna i funkcionira normalno, rekao je premijer Andrej Planković.


- Fortenova grupa ima svoje kreditiranje preko američkog fonda HPS, znači, cjelokupno financiranje grupe se odrađuje preko američkog fonda, kaže Frabris Peruško, član Upravnog odbora i glavni izvršni direktor Fortenova grupe.


Još se ne zna što će biti s preuzimanjem hrvatske podružnice Sberbanka. Od novog vlasnika, AIK banke iz Srbije, koja je dio MK Grupe u vlasništvu Miodraga Kostića, poručuju da prate situaciju. 

Padaju cijene dionica


Zbog utjecaja sankcija koje je Zapad nametnuo Rusiji, na europskim su burzama cijene dionica pale, od 1 posto u Londonu (FTSE), 2 posto u Frankfurtu (DAX) do 3 posto u Parizu (CAC). Najviše padaju cijene dionica banaka izloženih u Rusiji jer se ulagači boje poremećaja nakon što su u sklopu sankcija Zapada uvedenih i nekim ruskim bankama onemogućene transakcije putem globalnog platnog sustava SWIFT. Moskovska burza nije se ni otvorila, a tečaj ruske valute potonuo je 30 posto.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!