Udruga Franak organizirala javne tribine u šest gradova

18.03.2023.

13:29

Autor: Vijesti/HRT/A.S.

Javna tribina udruge Franak

Javna tribina udruge Franak

Foto: Tom Dubravec / CROPIX

Udruga Franak organizirala je javne tribine u šest najvećih gradova Hrvatske, s ciljem još jednog informiranja građana u vezi sa zaštitom kolektivnih interesa i pravima korisnika kredita u švicarskim francima. Poručuju svojim članovima da se informiraju o pravima, jer 14. lipnja nastupa zastara potraživanja.

- Mi pokušavamo ukazati na to da je novac koje su banke nezakonito stekle, naš novac, i da zapravo imamo pravo na njega. Naravno s druge strane, banke govore da su one nama konverzijom vratile to. Mi naravno tvrdimo da to nisu. Matematički je to potpuno jasno i sada je samo stvar tko će biti uporniji. Mi smo tu upravo iz tog razloga što smo uporni i što ne odustajemo, rekla je Anita Perkov Kalebota, iz Udruge Franak, Split.

- Na nižim sudovima i županijskim sudovima to je uglavnom prihvaćeno i oni slijede praksu europskih sudova. S Vrhovnim sudom i sami vjerojatno znate što se događa. Meni je isto neshvatljivo i nema nekog razumnog obrazloženja zašto hrvatski sud ne bi sudio u skladu sa sudom Europske unije. Prema tome ja se nadam da će u tom smjeru to konačno i biti riješeno, rekao je Srđan Kalebota, odvjetnik i pravni savjetnik Udruge Franak, Split. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!