Udruga malih distributera goriva odluke Vlade vidi samo kao kratkoročno rješenje

19.07.2022.

12:44

Autor: I.Z./HRT/Hina

Udruga malih distributera goriva odluke Vlade vidi samo kao kratkoročno rješenje

Udruga malih distributera goriva odluke Vlade vidi samo kao kratkoročno rješenje

Foto: Sime Zelic / PIXSELL

Vladine odluke o visini maloprodajnih cijena osnovnih goriva u idućih 14 dana te izjednačavanju cijena na autocestama i izvan njih iz Udruge malih distributera goriva ocjenjuju pozitivnim pomakom, koji će djelomično pomoći malim distributerima u normalizaciji poslovanja, no napominju da to mogu prihvatiti samo kao kratkoročno rješenje.

Iz te Udruge u utorak su poručili i da očekuju da se nakon isteka odluka Vlade donese dugoročniji i održiv model, koji će malim benzinskim postajama omogućiti poslovanje s tržišnom maržom.

Ističu, naime, kako trenutna marža nije dovoljna za redovno servisiranje svih obveza poslovanja, od kreditnih zaduženja, obveza prema dobavljačima do plaća zaposlenih.

Najviša utvrđena visina premije energetskog subjekta propisana Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata od 0,65 kuna nije ujedno i marža distributera goriva, koja u idućih 14 dana neće biti, prema njihovim procjenama, veća od 0,30 kuna, dok će za prodaju plavog dizela ona i dalje biti negativna.

Kako navode iz te Udruge, s obzirom na prethodnu Uredbu, cijena plavog dizela trebala bi biti 9,80 kuna, dok je ona i dalje zamrznuta na 9,45 kuna, što je razlika od 35 lipa po litri te će mali distributeri i dalje ostvarivati negativne marže na prodaji te vrste goriva.

Osim toga, naglašavaju u svom priopćenju, trošak prijevoza generirat će još veće minuse na plavom dizelu, koji se ne mogu kompenzirati minimalnim maržama na benzinskom i dizelskom gorivu.

- Ponovno se nalazimo u situaciji u kojoj se država nije odrekla poreza, već se cijena smanjila na račun distributera goriva, koji moraju pokriti razliku između nabavnih i prodajnih cijena, stoji u njihovom priopćenju.

Isto tako, navodi se, najveći broj manjih benzinskih postaja nalazi se u ruralnim krajevima i mjestima u kojima je plavi dizel važan za poljoprivredu i ima velik udio u ukupnoj prodaji. Stoga je novodonesena Uredba, u tom segmentu, ponovno diskriminatorna prema malim distributerima, smatraju u Udruzi.

- Smatramo da model nije i ne može biti održiv dok se cijene formiraju na ovakav način, pa su distributeri prisiljeni svaka dva tjedna mijenjati kompletne procese unutar svojih poduzeća kako bi se prilagodili novim uredbama. Takve promjene iziskuju velike financijske izdatke, štete ugledu distributera i onemogućuju bilo kakvo poslovno planiranje, ističu iz Udruge.

Nastavit će se nuditi kao partner Vladi RH u iznalasku dugoročno održivog modela reguliranja cijena goriva koji će omogućiti trajnu stabilizaciju poslovanja malim distributerima goriva, ali i stabilnost tržišta naftnih derivata u Hrvatskoj. Isto tako, iz Udruge najavljuju da će iskoristiti i pravne mogućnosti koje su im na raspolaganju radi zaštite interesa članica Udruge.

Vlada je jučer na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom je utvrdila nove najviše maloprodajne cijene naftnih derivata, a izmijenila je i uredbu o visini trošarine na energente i električnu energiju.

Uredbom o utvrđivanju najviših maloprodajnih cijena naftnih derivata Vlada je utvrdila da će u razdoblju od iduća dva tjedna cijena litra osnovnog benzina stajati 13,02 kune, a dizela 13,43 kune.

Nadalje, u sljedeća dva tjedna cijena plavog dizela iznosit će 9,45 kuna za litru, kao što je to bilo u protekla dva tjedna, a uredbom je utvrđeno i da će se izjednačiti cijene goriva na autocestama i izvan njih.

Također, Vlada je propisala da trgovačka marža ostaje i idućih 14 dana 65 lipa za litru benzina i dizela, a i idućih 14 dana ostaje na snazi i smanjenje trošarina od 80 lipa na benzin i 40 lipa na dizel. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!