16:59 / 23.02.2021.

Autor: Hina/HRT

Ugostitelji: Obustavite paljbu, nema neprijatelja

Zatvoreni ugostiteljski objekti

Zatvoreni ugostiteljski objekti

Foto: Ivica Galovic / Pixsell

Nacionalna udruga ugostitelja (NUU) riječima "teška artiljerija otvorena nad vapajem izmorenih ugostitelja" komentirala je komunikaciju u javnosti oko ugostitelja, pozivajući i na "obustavu daljnje paljbe" uz poruke da "nema neprijatelja na vidiku" i da iskreno vjeruju kako je zajednički cilj bolje sutra.

- Teška artiljerija otvorena je nad vapajem izmorenih ugostitelja. Pred državom ne stoje neprijatelji. Posljednje pozicije struke čuvaju napaćeni ljudi koji mjesecima pokušavaju, unatoč nepredvidljivosti i nedosljednosti odluka, poštovati red, graditi mir i spašavati svoje i obitelji svojih djelatnika te istovremeno sačuvati zdravlje nacije. Pod lavinom takvih emocija, teško je baš sve izjave formulirati koristeći ispravni registar, navode u priopćenju iz NUU-a ispod kojeg su potpisane predsjednica te udruge Jelena Tabak i član Upravnog odbora Udruge ugostitelja Kvarnera i Istre Nikola Eterović.

Potpuno slučajno, kako dodaju, ugostiteljima su uskraćena osnovna prava - na rad, a bez ikakve argumentacije i statističkih podataka, zatim na protest jer je okupljanje zabranjeno, a protestno otvaranje kazneno djelo, kao i na odštetu jer čak ni pokrivanjem dijela fiksnih troškova nije pokrivena većina ugostitelja i nisu pokriveni svi troškovi niti sva razdoblja zabrane rada.

Uz to im je sada uskraćeno i osnovno demokratsko pravo na slobodu izražavanja, "gdje je molba očajnog poduzetnika protumačena kao ciljani napad, a bila je posljednja akcija obrane, ističu iz NUU-a, komentirajući i da je stvarnost takva da je kompletan teret oporavka države prebačen na poslovanje struka za koje se očekuje skoro dizanje iz pepela, a sanacija je ponuđena isključivo putem kreditnih linija i podrazumijeva dodatna zaduživanja.

Ugostitelji ne navode eksplicitno o kojem je poduzetniku riječ, no njihova reakcija slijedila je nakon poteza jednog riječkog ugostitelja koji je objavio na Facebooku da "članovi, glasači i simpatizeri HDZ-a" u njegov bar nisu dobrodošli. Taj čin naišao je na oštru osudu premijera Plenkovića.

- Kada ogolimo Vladine istupe o izdašnim financijskim poklonima poduzetništvu, dolazimo do poražavajuće činjenice da su sve zahvaćene struke, koje u zadnjih 12 mjeseci pet uopće nisu radile, a ostalo vrijeme posluju pod vrlo ograničenim uvjetima, u proračun uplatile više nego su kumulativno iz njega povukle. Posljedično, u sektoru koji je do jučer generirao 15 milijardi kuna, sada je blokadi 9.000 poduzeća, što čini preko 42 posto svih subjekata, iznose iz te nacionalne udruge.

Naglašavaju i da iskreno vjeruju da svi imaju zajednički cilj svih, a to je bolje sutra, te da bismo došli do toga, moramo osigurati sanaciju zahvaćenih struka kroz hitno, plansko usklađivanje epidemioloških i ekonomskih mjera te uspostavu trajno održive porezne stope.

- Sve zahvaćene struke gotovo su u potpunosti u malom domaćem vlasništvu i spas sektora koji su 'na koljenima' zbog ograničenja rada uslijed rekviriranja u ime epidemiološke sigurnosti, ključno je pitanje od nacionalnog interesa i suvereniteta naše zemlje, smatraju u NUU-u.

Ocjenjuju i da su nezadovoljstvo, frustracija i nemoć uzeli maha i u jeku najveće pandemije u povijesti čovječanstva s dnevnog reda maknuli važne teme o gospodarskom oporavku, spašavanju turističke godine, izgradnji boljeg društva, ekonomskom izbjeglištvu i stvaranju Hrvatske u kojoj mladi žele ostati.

- Nezadovoljstvo, frustracija i nemoć su ispred vrijednosti koje želimo ostaviti našoj djeci, u fokus stavile linč izmorenog pojedinca, zaključuju iz te udruge.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!