19:58 / 28.04.2021.

Autor: Žana Morović-Rudić/Dnevnik/IMS/I.Z. /HRT

Na Korlatu ukupno 18 vjetroagregata

default error photo

Prva vjetroelektrana koja nema status povlaštenog proizvođača - Korlat kod Benkovca - puštena je u rad. To je prva takva elektrana u Hrvatskoj koja je u HEP-ovu vlasništvu.

Energija proizvedena u vjetroelektrani Korlat bit će dovoljna da opskrbi više od 50 tisuća kućanstava, što čini jedan posto godišnje potrošnje električne energije u Hrvatskoj. Službeno je počela raditi simbolično - putem ekrana.

- Ono što je posebno važno to je da se ovo današnje puštanje u rad zbiva u tjednu u kojem se obilježava Svjetski dan obnovljivih izvora energije, rekao je predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Vjetroelektrana je samo dio hibridnog energetskog parka.

- Za ovu lokaciju imamo još veće planove. Drago mi je što s vama mogu podijeliti izvrsnu vijest da smo ovih dana dobili lokacijsku dozvolu za izgradnju sunčane elektrane Korlat, poručio je direktor Uprave HEP-a Frane Barbarić

- Ovo što se danas događa, ovo je početak izvršavanja naših strateških ciljeva, a to je tri i pol tisuće megavata obnovljive struje do 2030., istaknuo je državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić.

Na Korlatu je ukupno 18 vjetroagregata, pojedinačne instalirane snage 3,6 megavata.

- Za kućanstvo konkretno znači, struja vam je u žici, struja proizvedena na Korlatu može ići u Vinkovce ili Istru, ali ono što privilegija za kućanstva, ova vjetroelektrana nije u poticajima i za nju ne dobivamo naknadu što znači da je tako proizvedena struja za građane jeftinija, dodao je Barbarić.

Profitirat će i lokalna zajednica.

- Grad Benkovac iz ove priče ima na godišnjoj razini uprihoduje između milijun i pol i dva milijuna kuna, naglasio je gradonačelnik Benkovca Tomislav Bulić.

Udvostručit će se taj iznos kad počne raditi solarna elektrana, a tada će Korlat biti jedinstvena lokacija za proizvodnju zelene energije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!