Veliki geotermalni potencijal ispod plodne slavonske zemlje

05.03.2023.

07:00

Autor: Ines Milanković/Dnevnik/HRT/R.S.

Geotermalni potencijal Slavonije

Geotermalni potencijal Slavonije

Foto: Damir Spehar / PIXSELL

Američka ministrica energetike Jennifer Granholm, koja je ovaj tjedan bila u Zagrebu, rekla je da Hrvatska ima golem potencijal u geotermalnim izvorima, u što bi rado ulagale i američke tvrtke. U Hrvatskoj se, za sada, geotermalna energija iskorištava najviše iz prirodnih izvora, i to u toplicama, u medicinske svrhe i za kupanje. Ukupno postoji 28 nalazišta, od kojih je 18 u upotrebi. Velik geotermalni potencijal skriva se i ispod plodne slavonske zemlje. Na jednoj od bušotina, u Babinoj Gredi, radi se na pripremi izgradnje elektrane koja će geotermalnu energiju pretvarati u električnu.


Na području Panonskog bazena podzemne su vode čak 60 posto toplije u odnosu na europski prosjek. Još 80-ih godina otkriven je geotermalni potencijal u Babinoj Gredi. Sada se planira izgradnja elektrane.

- Ovdje ćemo izgraditi elektranu koja će dati 15 MW struje, to je dovoljno da se cijela općina opskrbi strujom, a i šire. Uvijek postoji potencijal da se to dodatno iskoristi za proizvodnju, za grijanje industrijskih pogona, kućanstava, rekao je za Dnevnik HRT-a Nikola Legčević, voditelj projekta.

Na 3800 metara temperatura vode je malo viša od 170 stupnjeva. Najistočnija županija u skoroj budućnosti mogla bi postati energetski neovisna i primamljiva ulagačima, što će donijeti nova radna mjesta i bolji standard života.

U doba energetske krize intenzivno se traži alternativa. Riječ je o enormnim ulaganjima.

- Geotermalni projekti su jedni od najskupljih projekata, 1 MW stoji od 6 do 8 milijuna eura, što znači da jedna elektrana od 10 MW stoji od 60 do 70 milijuna eura, rekla je Ivana Ivančić, direktorica investitorske tvrtke.

Potencijal - neograničen


Potencijal - neograničen, pa Slavonija računa i na europski novac. 


- Ima i niz dodatnih koristi od izgradnje toplovoda, grijanje stambenih blokova, cijelih naselja, kao i u izgradnji plasteničke i stakleničke proizvodnje, istaknuo je Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.


- Sigurni smo da ćemo zajedničkim snagama, županija i općina, pronaći investitore, a to je da se otvore i turistički sadržaji, banje, lječilišta. Imamo niz mogućnosti kako pomoći svojim mještanima i da Babina Greda u konačnici postane mjesto useljavanja, a ne iseljavanja, rekao je Josip Krnić, načelnik općine Babina Greda.


Struja proizvedena na slavonskim poljima smanjit će nacionalni uvoz, a ako se geotermalna energija iskoristi i za grijanje, građani bi imali višestruke ekonomske koristi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!