Varaždinsko bučino ulje najbolje na svijetu

22.04.2021.

16:31

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Varaždinsko bučino ulje

Varaždinsko bučino ulje

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Varaždinsko bučino ulje svoju vrijednost i kvalitetu potvrdilo je i na svjetskoj razini. Na prestižnom natjecanju u kakvoći prehrambenih proizvoda održanom u Belgiji, tri su proizvođača osvojila zlatne medalje za kvalitetu.


Varaždinci su se iz Belgije vratili sa zlatom - Vladimir Kurtek, Branko Vidaček i Stjepan Kolenko proizvode najbolje bučino ulje na svijetu.

- Imati kvalitetu na tako visokom nivou u EU, to je nešto s čim se možemo pohvaliti, rekao je Branko Vidaček, Seljanec.

Ulja su u Bruxellesu ocjenjivali kuhari s Michelinovim zvjezdicama, članovi francuske kulinarske akademije.

- Radi se o natjecanju koje se ne može usporediti tipa Nobelova nagrada, Olimpijske igre ali se može usporediti s Michelinovim zvjezdicama gdje u prvi plan dolazi kvaliteta, kaže Dragutin Vincek, Upravni odjel za poljoprivredu Varaždinske županije.

- Ne postoji nitko tko bi se s tim mogao usporediti u Hrvatskoj, ne postoji proizvod koji je dobio ovakvu vrstu priznanja, navodi Radimir Čačić, varaždinski župan.

A nagrađenima je to poticaj da prošire proizvodnju.

- Bavimo se više od 20 godina, to nam je više kao hobi, ali iz hobija proizlazi nešto više, rekao je Stjepan Kolenko, Nedeljanec.

Formula je jednostavna.

- To je naša domaća bučina koštica, uzgojena na našim hrvatskim poljima. Kvalitetna je jer se moraju poštivati sve agrotehničke mjere, ističe Danijel Patrčević, Strmec Podravski.

Varaždinska županija ima i prvu kušaonicu bučina ulja, nažalost još čekaju prve goste.

- Ona je gotova, čekamo da završi ova pandemija da bi je mogli otvoriti za goste, rekao je Ivan Patrčević, vlasnik uljare.

Domaće bučino ulje koje je još nedavno bilo gotovo nestalo s naših polica, tako je danas ponovno hit.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!