Varaždinski bajker na motoru obišao cijelu Rusiju

04.11.2021.

07:00

Autor: Ivica Grudiček/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Bajker Miljenko Habulan

Bajker Miljenko Habulan

Foto: Ivica Grudiček / HRT

Varaždinac Miljenko Habulan prije prije dvije godine motociklom je prošao cijelu Rusiju. Protutnjao je od Varaždina do Vladivostoka i natrag. 


Bajker Miljenko Habulan

Bajker Miljenko Habulan

Foto: Ivica Grudiček / HRT

- Rusija je velika i ogromna zemlja - i za voziti i za vidjeti, kazao je Miljenko Habulan. 

Cilj mu je bio u 29 dana prevaliti 27.000 kilometara. Još kao dijete inspiraciju je pronašao u putopisima Željka Malnara.

- Htio sam doći do najhladnijeg grada na svijetu, Yakutska i do najhladnijeg naseljenog mjesta na svijetu, sela Ojmekona. Do njega nisam uspio doći jer je cesta bila jako loša. Trebao sam imati lakši motor i biti opremljen za teren. Od malena sam gledao i čitao putopise. Nekada je postojao časopis Arena, pa sam ondje čitao putopise Željka Malnara, rekao je Habulan. 

Od Njižni Novgoroda preko Urala do Novosibirska, mijenjali su se krajolici, ali i životni standard, od siromašnih sela do razvijenih velikih gradova. 

- Gradovi imaju jako dobru infrastrukturu, puno bolju nego kod nas. Ruralni dijelovi su pustoš, rijetko naseljeni, naglašava.

Ruske su ceste široke i često puste pa je, kaže, užitak voziti. Na dan je prevalio i po tisuću kilometara.

- Spavao sam tamo gdje sam našao mjesto. Kada sam vidio da je gužva, mislio sam da je tamo dobro, rekao je.

Na pitanje o tome je li se osjećao sigurno te je li bilo prijetnji, odgovorio je da apsolutno ničega takvoga nije bilo. Dapače, spomenuo je susretljivosti kolega "bajkera" koji su mu nebrojeno puta uskočili u pomoć.

- Tamo me sve čekalo. Servis, ulje, filter. Spavao sam kod njih, sjeća se.

Vozio je najizoliranijim cestama svijeta, po makadamu i blatu usred sibirske tajge. Divio se Bajkalskome jezeru, iznenadnim susretima s divljači uz cestu.

- Kad se maknete od standardne rute prema Vladivostoku, kad krenete prema sjeveru onda je stvarno ruta puno lošija, nema asfalta, tako da sam imao jedno 600 km makadama, objasnio je. 

Nakon prave Odiseje, Habulan se sretan, živ i zdrav - vratio u domovinu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!