Uz visoke cijene goriva, problem je i već kronični nedostatak vozača

29.10.2021.

17:46

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Nezadovoljni cestovni prijevoznici

Nezadovoljni cestovni prijevoznici

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Prijevoznici nisu zadovoljni Vladinim "zamrzavanjem" cijene goriva na 11 kuna, odnosno 11 kuna i deset lipa. Smatraju da se time ide na ruku građanima, ali ne i prijevoznicima koji imaju popuste pri točenju goriva kod distributera. Oni su im, upozoravaju - nakon Vladine odluke te popuste - smanjili ili čak i ukinuli.


Da bi spriječila divljanje cijene goriva - Vlada je sredinom listopada na mjesec dana ograničila cijenu dizela na 11, a benzina na 11 kuna i 10 lipa. Možda dobra vijest za građane, ali za prijevoznike - nije. Upozoravaju da su im distributeri smanjili popuste na točenje goriva.

- Lipa ne zadovoljava nikoga osim potrošače koji troše 10, 20, 30 litara nafte, a ne prijevoznici koji troše na desetke tisuća litara. Po mome, trebalo je to drugačije napraviti, trebalo je popustiti tržištu, ali i država ima mehanizme i trebala je to regulirati drugačije, smatra Vladimir Jurčec, prijevoznik.

Jučer su bili na razgovoru u Ministarstvu gospodarstva, ali kažu - bez rješenja.

- Mislimo da će ovakav način poslovanja 20 do 30 posto prijevoznika blokirati, kaže Jurčec.

A uz cijene goriva, problem je i već kronični nedostatak vozača. Prijevoznici se snalaze kako znaju pa čak angažiraju i one umirovljene.

- Oni koji trebaju ići u mirovinu dobivaju u firmi ugovore da mogu par sati dnevno raditi, pomažu hrvatskom gospodarstvu, a trebali bi konzumirati svoju mirovinu koju su zaradili. Tražeći vozače iz Nepala - to je suludo, mi  moramo zdržati Hrvate, kazao je Dragutin Kranjčec, predsjednik Udruge hrvatskih cestovnih prijevoznika.

Smatraju da je rješenje - obrazovanje mladih. No dok mnogi za to imaju želju - upisuje ih se primjerice samo u Varaždinu - tek nekoliko razreda.

- Imamo prvu, drugu, treću gimnaziju, ja više ne znam koliko njih, a tu gdje ima interesa - ja sam čuo među mladima da se ne mogu upisati u razred jer nema više mjesta, popunjenost je maksimalna, rekao je Branko Trstenjački, prijevoznik.

Ako se tako nastavi - zaključuju - ni nedavni britanski scenarij - nije daleko.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!