U Savudriji se večeras okupljaju neki od vodećih hrvatskih vinara, koje je ove godine nagradio londonski Decanter, najutjecajniji svjetski časopis za vino. Kušat će se, naravno, nagrađena vina, a vinari će dobiti diplome.
02.07.2025.
20:02
Autor: Marko Percan/B. A./Dnevnik/HRT
U Savudriji se večeras okupljaju neki od vodećih hrvatskih vinara, koje je ove godine nagradio londonski Decanter, najutjecajniji svjetski časopis za vino. Kušat će se, naravno, nagrađena vina, a vinari će dobiti diplome.
U Hrvatsku je ove godine došlo čak 368 medalja. Kvaliteta nam, dakle, očito nije problem. Međutim, možemo reći da smo u apsurdnoj situaciji - vinara imamo sve više, a vinograda imamo sve manje. Naime, od ulaska u EU, površine vinograda u Hrvatskoj smanjile su se s 22 tisuće hektara na ispod 18 tisuća. Prošle godine uvoz vina rastao je po stopi od 20%. Kako zaštititi našu proizvodnju?
- Uvijek je tu odgovor kvaliteta, ali nije dovoljna, rekao je za HTV-ov središnji Dnevnik predsjednik udruge Vinistra Luka Rossi.
- Tu treba jako puno ulagati i cijelom svijetu govoriti o našoj kvaliteti, jer ako imamo samo kvalitetu, a to nitko ne zna, nismo napravili puno, dodao je.
- Pored toga, treba nam puno podrške od lokalnih, regionalnih uprava, samouprava, treba nam pomoć i podrška države. A ono što smo dokazali, s ovim medaljama koje danas svjedočimo, je da hrvatski vinari znaju i mogu napraviti vina svjetske klase koja mogu konkurirati u bilo kojoj vinskoj karti na svijetu, rekao je Rossi.
Rekao je među ostalim i da ove godine istarske vinarije nisu korigirale previše cijene svojih vina kako bi što više ostale konkurentne na tržištu.
Optimističan je glede budućnosti vinogradarstva i vinarstva u Istri i u Hrvatskoj, ali, poručuje - neće biti lako.
- Veliki uvoz, naravno, govori o nekim situacijama, ali isto tako govori da hrvatski narod sve više nekako živi tu kulturu, želi i kušati strana vina, tako da nije svaki uvoz loš. Ono što isto moramo naglasiti je da uvoz vina, kada pričamo o velikim brojkama, to su izrazito jeftina vina, koja su u Hrvatskoj jako teško moguće proizvodiva. A opet s druge strane, naše najveće tržište je kompletna hrvatska turistička sezona i tu moramo ponuditi ono najbolje što možemo ponuditi, a to, naravno, ne ide po najnižim cijenama, zaključio je Rossi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!
Autorska prava - HRT © Hrvatska radiotelevizija.
Sva prava pridržana.
hrt.hr nije odgovoran za sadržaje eksternih izvora