Više gostiju u prosincu, inflacija i dalje koči potrošnju

26.12.2025.

19:51

Autor: Ante Kolanović/M.Z./Dnevnik/HRT

Cjelogodišnji turizam već dugo je ono što Hrvatska priželjkuje. Ove godine mnogi su naši gradovi i mjesta uspjeli znatno produljiti sezonu koja je nastavljena i u vrijeme došašća. 


Blagdanske slike iz Zadra. Najave su i više nego dobre.

- Smještajni kapaciteti u prosincu su iznad rekordne 2024. godine - 6 posto rekao je voditelj hotela Bruno Radić. U 12. mjesecu, recimo, domjenci i tapasi su u potpunosti rasprodani.

No nije ove godine sve izgledalo sjajno u turističko-ugostiteljskom sektoru.

- Dogodine zaista ciljamo da se napredak napravi uz slične ili mrvicu više cijene. Mi moramo pratiti inflaciju i primorani smo s cijenama biti u konkurenciji s konkurentima na tržištu, dodaje Radić.

Upravo zato program i cijene, a prije svega gastronomsku ponudu treba prilagoditi vremenu. Badnjak, Božić i Nova godina po tome su specifični.

- Mi smo odlučili da nećemo imati nikakvu posebnu božićnu ponudu, zato što statistika pokazuje da ljudi borave najčešće u svojim kućama, sa svojim obiteljima, rekao je kuhar Lovre Ćurjurić.

Više gostiju, ali oprez zbog cijena i konkurencije.


Maloprije spomenuta inflacija ključna je riječ. Zbog nje se mnogi hrvatski tradicionalni gosti premišljaju hoće li doći k nama ili krenuti prema Turskoj, Grčkoj, Italiji.

Unatoč svemu i svima - u prvih 20 dana prosinca čak 20 posto više dolazaka i 12 posto više noćenja u odnosu na prošlu godinu.

- Prvenstveno su tu Hrvati iz drugih krajeva Hrvatske, zatim BiH, Slovenije, Austrije, Njemačke jer su to sve nama bliski gosti koji dolaze autima, navela je direktorica TZ-a grada Zadra Iva Bencun.

I dok Božić većina provodi kod kuće sa svojom obitelji, Nova je godina nešto drugo.

- Imamo poseban doček. Primamo 100tinjak ljudi na večeru, bit će bife stol, ponuda hrane, pića, kazao je Ćurjučić.

Planirate li na skijanje, evo brzog izračuna.

- Mogu navesti da se može apartman, baš u prvom tjednu, s recimo 2 spavaće sobe, za period od sedam dana, košta oko 1700-1800 eura, pojašnjava predsjednik UHPA-e Tomislav Fain.

I za kraj, želje od jedne od najpoznatijih hrvatskih klapa.

Svima želim puno sreće i zdravlja, poručio je Tomislav Bralić.

I mi se pridružujemo lijepim željama.

Opatija potvrđuje status cjelogodišnje destinacije


Božićne i novogodišnje blagdane na Kvarneru će provesti oko 50.000 gostiju, najviše u hotelima. Uživo se iz "stare dame", Opatije, koja je možda i najbliže tomu da postane cjelogodišnja turistička destinacija, u središnji Dnevnik HTV-a javila novinarka Klaudia Modrić Plantarić.

Opatija ima sve predispozicije da zaista postane prvo cjelogodišnje turističko odredište u Hrvatskoj. Na Kvarneru je otvoreno 70 hotela, od toga je polovina u Opatiji, rekla je Modrić Plantarić.

Razgovarala je s Emmom Superinom iz Turističke zajednice grada Opatije.

- Opatija se definitivno može pohvaliti tim statusom cjelogodišnje destinacije, a to nam zapravo dokazuje i činjenica da unatoč nešto slabijim turističkim rezultatima u ljetnim mjesecima, Opatija godinu završava s oko 4% više ostvarenih dolazaka, kazala je Superina.

Pojasnika je i zašto gosti odabiru Opatiju i što ih privlači.

- Opatija osim sunca i mora koje je u Hrvatskoj generalno dosta poželjno i privlačno, ima vrlo razvijene selektivne oblike turizma poput zdravstvenog turizma, poslovnog turizma, aktivnog turizma, ali i manifestacije poput Festivala čokolade, Retro Opatije pa i našeg Adventa, koje su tijekom godina postale snažnim motivom dolaska gostiju kako onih domaćih tako i inozemnih, istaknula je Superina.

Otkrila je odakle dolazi najviše gostiju.

- To su definitivno gosti iz Austrije, ali i naši domaći gosti. Tu su i gosti iz Njemačke, Slovenije, a jedno novo tržište je Mađarska, koja je u posljednjim godinama ostvarila zaista izvrsne rezultate na ovom području, rekla je Superina.

Dodala je da će biti puni i zadoček nove godine.

Inače, Kvarner je i službeno postao za 2026. Europska prijestolnica gastronomije, što će zasigurno privući goste od siječnja do prosinca kako bi probali naše autohtone i odlične primorske recepte.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!