Vukovar: Poljoprivrednicima nepovratno nešto manje od 133.000 eura potpora

19.05.2023.

17:22

Autor: Hina/HRT/R.S.

Poljoprivredna proizvodnja

Poljoprivredna proizvodnja

Foto: Davor Javorovic / PIXSELL

Iz gradskog proračuna Vukovara za realizaciju Programa bespovratnih potpora u poljoprivredi za ovu je godinu osigurano nešto manje od 133.000 eura, a 13 dana nakon raspisivanja javnog poziva novac je potpuno iskorišten.

Javni poziv bio je otvoren 12. travnja, a već je 25. travnja zatvoren zbog potrošenog novca, rečeno je u petak tijekom uručenja ugovora o dodjeli nepovratnih potpora. Ugovore su vukovarskim poljoprivrednicima uručili gradonačelnik Ivan Penava i pročelnica gradskog odjela za gospodarstvo Kristina Bilić.

Gradonačelnik Penava izrazio je zadovoljstvo što je novac iskorišten u samo 13 dana jer su poljoprivrednici prepoznali tu mjeru.

- Poljoprivrednici su u razdoblju od osam godina, koliko već provodimo mjeru, izgradili povjerenje prema nama jer iz godine u godinu kroz komunikaciju s njima stvaramo ovaj vid potpore kroz koji poljoprivrednici najviše nabavljaju novu opremu i mehanizaciju, rekao je gradonačelnik Ivan Penava.

Po riječima Kristine Bilić, od 99 podnesenih zahtjeva odobreno je njih 69 za 53 vukovarska poljoprivrednika.

- Najiskorištenija je mjera 1 koja se odnosi na nabavu mehanizacije i opreme u poljoprivrednoj proizvodnji, a druga po iskorištenosti je mjera vezana za ulaganja u pčelarstvo. Ove godine smo podigli i iznose sufinanciranja mjera za koje smo prošle godine zaključili kako su najpotrebnije, a to su mjere sufinanciranja pčelara te mjere za sustave navodnjavanja, izradu staklenika i plastenika, što je potaknuto primjerom od prošle godine, kada smo bili pogođeni elementarnom nepogodom sušom, rekla je Bilić.

Od 2015. godine Grad Vukovar je u poljoprivredu preko nepovratnih potpora izravno plasirao više od 900.000 eura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!