Domaći med skuplji i do 30%, tržište bi mogao preplaviti uvozni med upitne kvalitete

03.10.2021.

14:39

Autor: Sani Lukić/V.K./Potrošački kod/HRT

Loša godina za pčelare

Loša godina za pčelare

Foto: Tomislav Miletic / PIXSELL

Za pčelare je ovo iznimno loša godina. Mnogima su stradale pčelarske zajednice, ponegdje i do 40 posto. Zbog toga se već spominje kako će domaćeg meda biti malo i da će mu s dolaskom hladnijih dana cijena porasti i do 30%. Usto mnogi pčelari upozoravaju da bi se time mogla još više otvoriti vrata uvoznome medu, ali i strahuju da bi, što je još pogubnije, na tržištu moglo biti više patvorenog meda.

Sa 150 košnica Željko Herden iz Virovitice u dobroj je godini znao proizvesti i do 5 katkad i 6 tona meda .Ove je stanje toliko loše da kaže da će jedva prikupiti dvije tone meda. Kaže, u poplavi rasta cijena hrane i zbog rasta troškova proizvodnje neizbježno je i poskupljenje meda.

- Ali mi ne možemo toliko dizati cijene jer svatko misli da mu je puno dati 50 kuna ili 60 za kilogram meda, govori Željko.

Ističe da je uz sve poremećaje na tržištu često presudna i kupovna moć.

- Ne gledaju kvalitetu, već gledaju akcijske prodaje i onda kupe svašta, a ne kupe prirodni med.Treba kupiti med koji ima deklaraciju kako bi se znala vrsta meda i tko ga proizvodi, naglašava.

Kaže da sve to olakšava i ulazak krivotvorenom medu na tržište.

- To je praksa bila godinama i mnogi se bogate tako zato što stavljaju fruktozu i kojekakve dodatke, a čisti med, prirodni se izbjegava zato što mu raste cijena, rekao je Željko.

Cijena je meda već godinama ista dok su troškovi znatno porasli, kaže i jedan od najvećih pčelara u Hrvatskoj, Virovitičanin Slavko Švraka te napominje kako je poskupljenje meda očito.  

- Prodavali smo ga kod kuće na kućnom pragu po 35-40 kuna, a sada je već dosegao 50 i 60 kuna, govori Slavko.

Zbog novonastalog stanja uvjeren je da će porasti i uvoz. 

- Ove godine je nestašica meda tako da i ovi veći otkupljivači su miješali naš domaći med s nekim iz uvoza, ali i zbog toga je isto porasla cijena jer ga nema dovoljno. Normalno je da će se med uvoziti da bi se tržište snabdjelo, a uvozni je med upitne kvalitete, istaknuo je.

U potrazi za jeftinijim, kaže, više se otvaraju i mogućnosti zavaravanja kupaca.

- Još je gori med gdje piše med kadulja, a sa sitnim slovima, a samo ima 3 posto kadulje, ostalo je sve fruktoza. To bi se trebalo zabraniti, naglašava.

Pčelari napominju kako nemaju ništa protiv uvoza meda, ali uz jasno označavanje porijekla.Usto upozoravaju da se i dalje kvalitetan domaći med često miješa s uvoznim i to kao poboljšivač i kasnije izvozi. Zbog svega pčelari ističu kako i dalje pri kupnji treba paziti na deklaracije. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!