Nikad bolja turistička sezona u Istri

07.08.2022.

20:17

Autor: Klara Dujmović/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Sezona u Istri

Sezona u Istri

Foto: Dnevnik / HRT

Istra ima izvrsnu turističku sezonu. Ne samo što je dostigla rekordnu pretpandemijsku - nego ju je i prestigla za nekoliko postotaka. Rovinj je među našim najpopularnijim gradovima, no ne zaostaju ni gradići u unutrašnjosti tog vrlo traženog poluotoka. Prepuni su turista.

Kao u najbolja turistička vremena - Rovinj vrvi turistima. Dnevno ih je oko 37 tisuća. 

- Sviđa nam se Rovinj. Grad je prekrasan, ima čisto more i divne ljude. Zaista je prekrasan, rekao je Lash Ankerman iz Nizozemske.

I jedno je od naših najposjećenijih odredišta. Ranije nego ikada, prije ostvario je 2 milijuna noćenja. Smiješe mu se i novi rekordi. 

- Tri milijuna noćenja prema statistikama očekujemo oko 17. kolovoza što bi bilo nekih 4 dana ranije nego u rekordnoj 2019. godini, rekla je Iva Damuggia, TZ Rovinj.

Rovinj je poznat po luksuznim hotelima, i zato je, među ostalim, i najtraženiji. 

- Očekujemo da će se sezona i dalje dobro odvijati. Popunjenost je odlična. Najbolje su popunjeni hoteli, ali i kampovi, naglasio je David Flamm, direktor marketinga, Maistra.

Krcate su terase restorana, posla ima pa je i zarada dobra.

- Što se tiče ove sezone - ona je nadmašila naša očekivanja. Nismo se nadali takvom broju gostiju. Svaki dan je sve više, krenulo je dobro od početka travnja, rekla je Maja Peršić, voditeljica restorana.

Umjesto obale, njemački gosti odabrali su unutrašnjost Istre. Ciljano ovamo dolaze već nekoliko godina. 

- Tjedan dana u miru bez gužvi. U prekrasnoj kući s bazenom - to je sve što nam treba za idealan odmor, rekla je Elisa, gošća iz Njemačke.

No, Svetvinčenat potrudio se ponuditi i nešto više - srednjovjekovni festival. Podno drevnoga kaštela podignut je tabor, u njemu, vitezovi, žongleri, sokolari. Pravi mamac za obitelji s djecom.

- Došli smo vidjeti što se događa. Napokon, neka događanja nakon koronavirusa pa smo iskoristili priliku, rekla je Giana Todorović, gošća.

Festival je kruna ljetnih događanja u Svetvinčentu. I kao takav iziskuje angažman mnogih.

- Preko 150 kostimiranih sudionika je na festivalu, iz Slovačke, Slovenije, Mađarske, Hrvatske i susjedne Italije. Dolaze gosti odsvakud, rekao je Dean Perković, načelnik Svetvinčenta.

Mnogi su već sada rezervirali svoj smještaj za iduću godinu. 

 


Ljetnu stvarnost turističke Hrvatske u ovome trenutku doživljava milijun i 100 tisuća - uglavnom stranih gostiju. Istarski Rovinj, Medulin, Poreč i Umag i dalje su na vrhu liste odredišta za odmor. Direktor Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević i ravnatelj Nacionalnog parka Kornati Šime Ježina gostovali su u Dnevniku HTV-a i komentirali odlične turističke rezultate u Istri.

Denis Ivošević je rekao kako vjeruje da se ovakvi odlični turistički rezultati mogu nastaviti i u posezoni jer je i buking u skladu s očekivanjima.

- Dinamika nam je vrlo dobra. Zasad smo realizirali oko 60 posto cijelog prometa iz 2019. godine i sad je ključan period u kolovozu i rujnu koji bi trebali upotpuniti sliku istarskog turizma, rekao je.

Šime Ježina je naglasio kako je u Kornatima između 600-800 plovila dnevno cirkulira područjem.

- Kornati su vrlo zahtjevan nautički pomorski put i čitanje nautičkih karata je najvažnija stvar što se tiče plovidbe Kornatima. Naše ekipe su stalno na terenu, tu je lučka kapetanija i pomorska policija. Sad je gužva, ali sezona je normalna, počela je ranije nego prošla sezona. Očekujemo nautičku sezonu koja će trajati sve do konca listopada, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!