Zagreb u srpnju ostvario više dolazaka i noćenja

20.08.2023.

07:00

Autor: Marisabel Majić/Dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Većini turista tijekom ljeta odredište je more. No da turizam nije fokusiran samo na obalu, dokazuje Zagreb koji je zauzeo treće mjesto na popisu najboljih glavnih gradova za turiste prema parametrima sigurnosti, poznavanja engleskog jezika te prema cijenama. U srpnju je ostvareno 12% više dolazaka i 7% više noćenja u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Najbrojniji su gosti Amerikanci, Nijemci i Englezi.  

Iako se Zagreb u ovim ljetnim mjesecima čini prazan, jer su mnogi građani otišli na more, Tkalčićeva ulica i Gornji grad puni su. Najviše je stranaca.

- Inspiriran sam različitim vrstama hrane. Zato kada putujem, želi kušati domaću kuhinju, a čuo sam da je ovdje izvrsna, rekao je jedan turist. 

- Zanima me vaša kultura. Ja sam iz Bugarske i, kao i vi, imamo svoju tradiciju i običaje, koji su slični, ali istodobno i veoma različiti. Želim naučiti nešto o vašoj povijesti i ovo je odlično iskustvo, dodala je turistkinja.

U hostelu u središtu Zagreba zadovoljni su popunjenošću, a tomu sigurno pridonose bazen i jer bar imate dojam kao da ste na moru.

- Što se tiče popunjenosti mi smo jako zadovoljni. Što se tiče noćenja također. Turisti su pretežno iz SAD-a koji su se vratili na tržište nakon 2019. i to u velikom valu, a zatim turisti iz Njemačke i Italije, otkrila je kooperativna menadžerica Antonija Nesek

Povećanje se vidi i po turističkim turama u Zagrebu. Znaju ih imati i do 10 dnevno. 

- Oni vole romantizirane priče, ljubavne priče grada Zagreba i vole vještice, to je očito jedna vrlo intrigantna tema. A vole i jako povijest i kulturnu baštinu grada Zagreba, rekla je predsjednica Društva turističkih vodiča Zagreba Lana Marić Štimac

Uz dobru zabavu turistima će Zagreb sigurno ostati u lijepom sjećanju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!