Zalihe gotovih industrijskih proizvoda u ožujku porasle

08.05.2023.

07:17

Autor: HRT/Hina/T.S.

Rast zaliha gotovih industrijskih proizvoda

Rast zaliha gotovih industrijskih proizvoda

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ukupne zalihe gotovih industrijskih proizvoda na kraju ožujka ove godine, u usporedbi sa zalihama na kraju veljače, porasle su za 0,9 posto, a u odnosu na ožujak prošle godine za 7,4 posto, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). 

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG), na mjesečnoj razni najviše su porasle zalihe kapitalnih proizvoda, za 11,4 posto. Zalihe trajnih proizvoda za široku potrošnju porasle su za 5,8 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 1,7 posto.

Istodobno su zalihe energije smanjene za 9,9 posto, a intermedijarnih proizvoda za 0,4 posto.

Na godišnjoj su razini najviše porasle zalihe kapitalnih proizvoda, za 19 posto. Zalihe intermedijarnih proizvoda porasle su za 13,6 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,3 posto.

Zalihe energije istodobno su smanjene za pet posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto.

Statistika prema područjima nacionalne klasifikacije djelatnosti (NKD) pokazuje da su na mjesečnoj razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za jedan posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 2,5 posto.

U sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha na mjesečnoj razini statistika registrira u proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 64,7 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 12,7 posto, proizvodnji osnovnih farmaceutskih proizvoda i farmaceutskih pripravaka za 11,5 posto, proizvodnji električne opreme za 9,9 posto, proizvodnji gotovih metalnih proizvoda, osim strojeva i opreme te proizvodnji proizvoda od gume i plastike za 9,4 posto itd.

Istodobno su najviše pale zalihe u proizvodnji koksa i rafiniranih naftnih proizvoda za 14,8 posto, proizvodnji papira i proizvoda od papira za 12,9 posto te proizvodnji metala za 10,3 posto.

Na godišnjoj su razini zalihe u prerađivačkoj industriji porasle za 8,1 posto, dok su u rudarstvu i vađenju pale za 5,3 posto.

Statistika u sklopu prerađivačke industrije najveći rast zaliha bilježi u proizvodnji ostalih nemetalnih mineralnih proizvoda za 34,4 posto, preradi drva i proizvoda od drva i pluta, osim namještaja; proizvodnji proizvoda od slame i pletarskih materijala za 33,4 posto, proizvodnji strojeva i uređaja za 22,9 posto itd.

Najviše su pale zalihe u proizvodnji duhanskih proizvoda za 25,4 posto, proizvodnji metala za 20,6 posto, proizvodnji ostalih prijevoznih sredstava za 19,5 posto itd.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!