Utihnula buka strojeva u Boxmarku, 259 radnika ostaje bez posla

21.11.2021.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Mladen Šarić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Zanijemila buka strojeva u pogonu Boxmarka

Zanijemila buka strojeva u pogonu Boxmarka

Foto: Regionalni dnevnik / HTV/HRT

Šest godina nakon otvaranja tvrtka Boxmark Leather gasi proizvodnju u Gornjoj Vrbi kraj Slavonskoga Broda, a 259 radnika ostaje bez posla. Odluku je, poručuju, potaknula kriza uzrokovana pandemijom i smanjenje narudžbi u automobilskoj industriji za koju su u tom pogonu šivali kožne presvlake. Pogon ide na prodaju, a radnici na burzu.

Utihnula je buka strojeva u pogonu Boxmarka u industrijskoj zoni u Gornjoj Vrbi kod Slavonskog Broda. Pri kraju su i završni radovi na njihovoj demontaži, a završavaju i radni dani za oko 250 zaposlenika.

- Pokušali smo na sve moguće načine da te ljude zadržimo, da ta radna mjesta sačuvamo. Nažalost, evo globalna politika i sve ostalo što se događalo s COVID-om doveli su do negativnog rezultata za te ljude, kaže Nenad Leček, predsjednik Sindikata tekstila, obuće, kože, gume Hrvatska.

Iz Uprave poručuju da su odluku uvjetovanu koronakrizom donijeli teško, a radnicima ponudili posao u pogonima u Trnovcu i Zlatar Bistrici. Razumljivo - svi su ga odbili. Idu na burzu.

- Poslan je dopis relevantim poslodavcima s područja Brodsko-posavske županije kojim ih obavještavamo o nastaloj situaciji te smo interno objavili njihove oglase kako bismo našim radnicima pomogli da brzo pronađu novo radno mjesto, priopćila je Uprava Boxmark Leathera.

Tek manji dio u tome je već uspio.

U općini Gornja Vrba odlazak Boxmarka nije dobro primljen. Kao proizvodna tvrtka pet godina su, kaže načelnik, bili oslobođeni plaćanja komunalne naknade.

- Kad malo izračunamo sve ono, općina Gornja Vrba izgubila je nekih 70 tisuća kuna godišnje s tvrtkom Boxmark koja je poslovala na našem području, komentira Ivan Vuleta, načelnik te općine.

U okolicu Broda stigla je glasno najavljena kao uspjeh lokalnih političara u privlačenju investicija. Odlazi u tišini. Osobito mučnoj za kolonu radnika koja ostaje bez posla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!