Zašto dolazi do nestašice hrane?

12.10.2022.

16:45

Autor: Ivanka Bukulin Zlatović/Potrošački kod/I.Z./HRT

Ograničene cijene pojedinih proizvoda

Ograničene cijene pojedinih proizvoda

Foto: Potrošački kod / HRT

Neki trgovački lanci u zemljama EU-a, poput Francuske, zamrznuli su cijene tisuću proizvoda. Slično razmišlja i jedan domaći trgovački lanac. No, male, lokalne trgovine poručuju da si to ne mogu priuštiti jer su cijene formirane tako da proizvođači ne mogu pokriti ni troškove proizvodnje. Zato se i događaju nestašice. 

Mnogo nedoumica za ograničavanje cijena

U Srbiji nestašica mlijeka. Cijena tog proizvoda je zamrznuta, izvoz je zabranjen, a manjak na policama ublažava se uvozom iz okolnih zemalja. Domaća proizvodnja je svedena na minimum.

- U mojoj trgovini mlijeka nema već duže vrijeme, kada će doći vjerujte da ne znam, ljudi dolaze svakodnevno dolaze, kazala je Miomira Mišić, Vranje, Republika Srbija.

I u Hrvatskoj na početku provedbe mjere - slični problemi. Mnogo je bilo nedoumica vezano za ograničavanje cijena.

- Nas je dovelo u vrlo nezgodnu situaciju, jer mi imamo zalihe s puno višim cijenama nego što je sad Vlada donijela, i mi se samo pitamo kako ćemo sniziti te cijene, a da je sve prema zakonu, poručila je voditeljica trgovine Magdalena Kralj Kos.

- Postoji Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi, koji kaže da ne smije biti negativna marža i mi postavljamo pitanje, kako da mi onda snizimo te cijene, a da mi poštujemo taj zakon. Mi smo zaista mali, u malom mjestu, Mi želimo svakom svom kupcu osigurati najbitnije namirnice, dovedeni smo u jednu vrlo nezgodnu situaciju, dodala je.

No, slijedilo je pojašnjenje.

- S obzirom na izvanredne okolnosti, da će se poštivati odluka Vlade, a da klijenti nisu postupali protivno, i samo za grupu proizvoda na koju se ta odluka odnosi, i za vrijeme kada ona traje, Zakon će se i dalje na jednaki način primjenjivati, naglasila je Mirta Kapural, Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja.

Ograničavanje cijena najviše pozdravljaju potrošači. Ivanka Mihalić u kupnju ide s popisom, cijene dobro zna. No opskrbljenost u malim mjestima nije kao u velikim.

Najveći je problem to što su cijene koje je odredila Vlada niže od cijene proizvodnje. Pa mnogi odustaju od isporuke.

- Niže su svakako i od veleprodajnih cijena, to vidimo i kod šećera, kod suncokretovog ulja, kod svinjskog mesa. Mislim jako je teško reći kako raditi s jedan posto marže na svinjskom mesu, koje zahtjeva i hladni lanac i čuvanje u frižiderima. Mislim da je ovog časa proizvođačima jako teško i da nemaju na koga teret prebaciti, oni ga mogu podijeliti s primarnim proizvođačima , ali ono što se događa da oni jednostavno te proizvode na plasiraju na tržište, rekla je konzultantica u prehrambeno-poljoprivrednoj industriji Zvjezdana Blažić

Domaća proizvodnja mesa u mukama

Domaća je proizvodnja mesa u mukama.

- Klaoničari su izračunali, da su morali smanjivati svoje veleprodajne cijene ovih kategorija mesa i da će ostvariti gubitak samo u tom sektoru sto milijuna kuna, kazao je Branko Bobetić, Gospodarsko interesno udruženje Croatiastočar.

Na gubitku će biti i proizvođači piletine. Količine koje budu nedostajale na tržištu nadomještat će se uvozom. I dok su u Hrvatskoj cijene ograničene uredbom Vlade, u Francuskoj je, u dogovoru sa svima u lancu nabave, cijene ograničio najveći trgovački lanac.

Litra svježeg mlijeka tako u Francuskoj stoji sedam kuna i trideset lipa. Cijena tikvica je sedam i pol kuna. Toliko je i komad brokule, a čak tisuću proizvoda taj lanac svakodnevno nudi za manje od eura.

- I to je ono što na neki način treba pustiti tržištu, da trgovine vide na kojim proizvodima one mogu smanjiti marže, jedan dio svojih cijena, najava je sad i od najvećeg trgovačkog lanca u Hrvatskoj da će smanjiti marže na stotinjak proizvoda, ali će smanjiti na onaj nivo koji je njima prihvatljiv, koji mogu u dogovoru sa svojim dobavljačima formirati takvu cijenu, poručila je Blažić.

Taj trgovački lanac u Hrvatskoj može se odlučiti na takav potez jer je u drukčijoj situaciji nego male trgovine. Cijene će biti zamrznute do 9. prosinca. Mnogi se pitaju što će biti nakon toga.

- Nakon što prestanu vrijediti te mjere, naglo će eksplodirati cijene, dosta ima i negativnih posljedica, Potrošač koji ih nađe, ali mali proizvođači gotovo da te proizvode ne isporučuju tržištu, naglasila je Blažić.

U domaćoj proizvodnji enormno su rasle cijene stočne hrane, gnojiva, energenata. I dosad su poslovali u zahtjevnim uvjetima koji vladaju na tržištu.

Procjena je da će odlukom o zamrzavanju cijena devet prehrambenih proizvoda iznosi koje će građani plaćati biti manji za trideset posto. Mjera jednako pomaže potrošačima koji imaju i onima koji nemaju.

Koliko će ta mjera ugroziti domaću proizvodnju, prerađivače ili male trgovce - procjene zasad nema. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!