09:15 / 18.08.2021.

Autor: Ana Marušić/M.M./Dobro jutro Hrvatska/HRT

Poljoprivreda na zemljom škrtim otocima: "Radni dan nam traje 24 sata"

OPG-a u mjestu Kraj na otoku Pašmanu

OPG-a u mjestu Kraj na otoku Pašmanu

Foto: Dobro jutro Hrvatska / HRT

Poljoprivreda na našim zemljom škrtim otocima nije najlakši od načina na koji zaraditi za život, no otočani su navikli na težak rad. Rozalinda i suprug, njezini otac i majka te sin sva su radna snaga, pa radi što i koliko tko može.

Majka Marija sebe naziva ministrom bez portfelja. Glavni joj je posao prodaja svježih proizvoda na tržnici. A po povratku s tržnice ne miruje.

- Muzem ovce, pravim sir, kopam, sadim, berem, kuham, perem i čistim, kaže Marija Bačinić

Ne smijemo zaboraviti rakije i likere. Imaju lozovaču, nagrađenu travaricu, različite likere, a tu je i nagrađivano maslinovo ulje. Kvalitetni ekološki proizvodi prava su roba za sajmove. 

Treća generacija, Marijin unuk, naslijedio je vedar duh i radne navike.

Raspoloženi dvadesetogodišnjak uskače gdje je potrebno, pakira, ukrcava i vozi robu, a noćne sate nerijetko provodi na moru, u ribolovu. No, na pitanje što ga najviše veseli kaže smijući se:

- Kad ne moram ništa raditi. No, ako Benjamin ide na ribe, djed ima posla oko mreža. A tu su i ovce.

- Ovce su ti kao djeca, tko s njima lijepo, i one će lijepo. Ako nećeš onda ti je trčat za njima, kaže djed Ivan Bačinić.

Tu su još polja i plastenici. Tamo je najviše povrća, ali i voća, sve isključivo ekološki uzgojeno.

Suprug vlasnice OPG-a rođen je u zaleđu Zadra, u plodnim Ravnim Kotarima.

- Što se tiče poljoprivrede, nisam se mislio nikad time baviti, pogotovo ovdje na Pašmanu, ali eto, od svih Bodulica ja sam oženio tu. Hoće kopati, hoće orati i moraš je pratiti. Ja svakom kažem, dođite pa vidite. Teško je ljude uvjeriti da to raste na otoku, jer njima je otok kamen, kaže Ivan Banić.

Nisu ni sasvim u krivu, svaki je komadić zemlje tu otet kamenu. I tako dolazimo do glavne junakinje ove priče, nepokolebljive Rozalinde.

- Dvadeset i četiri sata nam traje radni dan. Za ekološku sam se odredila zato što mislim da to ima budućnosti i to je prava ishrana. Ljudima treba dosta vremena da shvate da je ekološki puno zdravije i bolje nego ono što je s kemijom. Štitiš prirodu, zemlju i najbitnije sebe, kaže Rozalinda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!