Hrvatska turistička zajednica dodijelila Zlatne penkale

20.04.2023.

22:23

Autor: Anamarija Škorić/Dnevnik/HRT/IMS/R.S./Hina

Hrvatska turistička zajednica dodijelila Zlatne penkale

Hrvatska turistička zajednica dodijelila Zlatne penkale

Foto: Dusko Jaramaz / Pixsell

Hrvatska turistička zajednica po 19. je put dodijelila nagrade Zlatna penkala inozemnim novinarima, travel blogerima i influencerima za najbolje objave o Hrvatskoj kao turističkoj destinaciji u prošloj godini, a ovogodišnje nagrade otišle su u Francusku, Poljsku, Kinu, Nizozemsku i Španjolsku. 

Nagrade su u četvrtak navečer dodijeljene na tvrđavi Barone u Šibeniku, a na svečanosti su sudjelovala 32 sudionika iz 18 zemalja svijeta.

Najznačajnija nagrada Zlatne penkale je Grand prix, koji se dodjeljuje u pet kategorija: za najbolju reportažu tiskanog ili online medija, za najbolju radijsku reportažu, za najbolju televizijsku reportažu, za najbolji travel blog te za najbolju objavu na društvenim mrežama.

Dobitnik Grand prix nagrade za najbolju reportažu tiskanog medija je francuski novinar Sebastien Desurmont čija je reportaža o Hrvatskoj na 40 stranica objavljena u popularnom magazinu GEO, u sklopu koje su prikazane ljepote nacionalnih parkova Krka, Brijuni i Kopački rit.

Grand prix za najbolju TV reportažu preuzela je Margozata Dzieciniak iz Poljske, za emisiju Pytanie na Śniadanie čiji su gledatelji mogli vidjeti četiri priloga o Hrvatskoj kao atraktivnoj turističkoj destinaciji.

- Divno je i vrlo smo uzbuđeni što imamo priliku snimati za naš program, kazala je Malgorzata Dzieciniak, Poljska. 

Nagrada za najbolju radijsku reportažu putuje u Kinu, u ruke Yunzhen Hou sa Shanghai Radio Station, gdje je emitirana posebna emisija Croatian Rhapsody.

Najbolji travel blog djelo je Nizozemca Chrisa Thomassena, koji je Hrvatsku prvi put posjetio tijekom zime, a tom je prigodom pisao o Hrvatskom zagorju, Moslavini, Opatiji i Zagrebu.

Španjolke Paula Hernandez Paez i Borja Rodriquez Paez dobitnici su Grand Prixa za najbolju objavu na društvenim mrežama. Tijekom petodnevnog boravka u Hrvatskoj obišli su Dubrovnik, Koločep, Lopud, Šipan te Lokrum, a svoje su fanove najviše informirali o eno-gastronomiji, kulturi i prirodnim ljepotama.

- Protekle tri godine bile su vrlo izazovne za sve nas, a posebice za turistički sektor na globalnoj razini. No, usprkos svim izazovima Hrvatska je postigla odlične rezultate te danas uživamo status destinacije s jednim od najbržih oporavka u turizmu, istaknuo je direktor Hrvatske turističke zajednice Kristijan Staničić.

Svečanosti dodjele nagrada prisustvovali su i državni tajnik u Ministarstvu turizma i sporta Tonči Glavina, šibensko-kninski župan Marko Jelić, direktor TZ Šibensko kninske županije Krešimir Šakić te direktor TZ grada Šibenika Dino Karađole.

- Možda smo teritorijalno gledano mala zemlja, ali se zato možemo pohvaliti izuzetnom raznolikošću, bogatstvom i značajnim doprinosom velikih hrvatskih izumitelja čija otkrića dan danas obilježavaju svijet, poručio je državni tajnik Glavina.

Župan Jelić nazvao je Šibensko-kninsku županiju "najljepšim mjestom na svijetu s bogatom poviješću i tradicijom što potvrđuju dva šibenska lokaliteta pod zaštitom UNESCO-a".

Promocija Hrvatske 


Rajski prizori, kao čarolijom, samo su klik dalje od vojske pratitelja na društvenim mrežama. A bajkovita Instagram razglednica pozivnica je na putnu avanturu, bez premca.

- Imam vjerne pratitelje. Stoga biram najljepša odredišta kako bih i njih nadahnula da otputuju, za HRT Dnevnik rekla je Jordan Rose, Velika Britanija.

Zlatna je penkala ove godine okupila 32 odabranih turističkih novinara, blogera i influensera iz 18 zemalja. 


- Oni su naši najbolji partneri koji promoviraju i prezentiraju Nacionalni park Krka kao poželjnu destinaciju, objasnila je Nella Slavica, ravnateljica NP-a Krka. 


No objave na mreži i svojevrstan su izazov. Jer svijet obilaze u realnom vremenu. 


- Što otvara nove mogućnosti s druge strane brže i prolazi tako da iziskuje kontinuirani rad na promociji i predstavljanju određenog područja, istaknuo je Krešimir Šakić, direktor TZ-a Šibensko-kninske županije. 


Predstavljanje na dalekim tržištima 


A šibensko-kninsko je područje dobilo golemu priliku predstaviti se i dalekim tržištima ugostivši urednicu kineskoga radija.   


- Nevjerojatno je lijepo i prepuno glazbe. Kineski slušatelji to će sigurno voljeti. Zato mi se ovo mjesto duboko urezalo u sjećanje, opisala je Hou Xiao Jiu, Kina. 


Osim po bogatoj kulturi i zadivljujućoj prirodi, prepoznali su nas i kao zemlju u kojoj se poslužuje samo svježe i domaće. 


- Samo posoljeno, popapreno, sve jednostavno, sve samo da se osjeti što više riba i to je to, kazao je Jakov Petrović, ugostitelj. 


- Vaša hrana, piće, cijela gastronomija obožavamo ih, opisala je Rejeanne Martin, Kanada. 


Za njih - Hrvatska je već hit. A taj će dobar glas, nadaju se Hrvatskoj turističkoj zajednici, proširiti milijunima koji ih prate.   

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!