21:35 / 15.12.2021.

Autor: 1 na 1/Romano Bolković/HRT

1 na 1: Hans Knoop prisjetio se lova na najzloglasnijeg nizozemskog ratnog zločinca

Hans Knoop

Hans Knoop

Foto: 1 na 1 / HRT

Hans Knoop je 1984. imenovan za glavnog urednika tjednika "Accent". Na toj funkciji i sam je postao glavna vijest diljem svijeta tijekom svojih trideset mjeseci lova na najzloglasnijeg nizozemskog ratnog zločinca Pietera Mentena. Knoop je otkrio da je multimilijunaš nizozemski kolekcionar umjetnina Pieter Menten ubio najmanje 700 Židova u Galiciji (istočna Poljska) tijekom rata te da je ukrao i opljačkao ogromne količine umjetnina od poljskog plemstva i poljskih Židova. Romano Bolković je s Hansom Knoopom u emisiji 1 na 1 razgovarao, među ostalim, o borbi protiv antisemitizma i njegovim korijenima danas, ali i temama vezanim uz suvremenu Europu, Izrael.

- Prvo, nisam se baš  osobito htio baviti tom pričom. Dobio sam dojavu od gospođe koju sam poznavao, u vezi s čovjekom koji je živio jako blizu mjesta gdje smo mi u to doba živjeli, dok sam još živio u Nizozemskoj, možda deset km od našeg sela. Nikad nisam bio čuo za njega, ali ta gospođa mi je javila da će taj tip održati dražbu i prodati dio svoje goleme zbirke umjetnina u Sotheby's u u Amsterdamu. No većina tih djela ukradena je tijekom Drugog svjetskog rata, rekao je Hans Knoop u emisiji Romana Bolkovića "1 na 1".

Taj je čovjek živio u Poljskoj i prije rata i za vrijeme rata. Nizozemac je, ali se preselio u Poljsku još 1920-ih.

- Tijekom okupacije Poljske krao je i pljačkao kao lud. Usred rata vratio se u Nizozemsku s punim vlakom, čini mi se da je bila riječ o deset vagona nakrcanih ukradenim umjetninama.  I spremao se prodati dio te zbirke na dražbi u Amsterdamu, kazao je Knoop.

- Gospođa me zamolila da učinim sve što mogu kako bih to spriječio. Nekoliko dana prije toga taj je čovjek dao vrlo opsežam intervju najvećim nizozemskim dnevnim novinama DeTelegraaf, među najvećima u Europi. Rekao je čitateljima da na dražbi kani prodati dio svoje zbirke, a ponešto je ispričao i o svojoj prošlosti. Da je prije rata živio u Poljskoj, da se vratio usred rata... Naravno, nije spominjao nikakve zločine ili pljačku. Kad se pojavila ta priča, taj intervju s njimu De Telegraafu, a ja sam radio za politički magazin koji je pripadao istom izdavaču, otišao sam glavnom uredniku DeTelegraafa jer su oni objavili taj intervju. Rekao sam mu da bi to trebao dodijeliti reporteru koji će provjeriti slučaj jer se ondje krije dobra priča, rekao je Knoop.

Glavni urednik je pristao i rekao da će zadužiti reportera da to provjeri. 

- Naravno, poznavao sam tog reportera. Nekoliko dana poslije sreo sam ga u kantini na ručku i pitao ga kad mu izlazi priča. Rekao je da je ne će napisati. Posjetio je Institut za ratnu dokumentaciju u Amsterdamu i nisu imali ništa o njemu.Tako da je odustao od toga. Taj mi se odgovor učinio jako čudnim jer je to dobra priča. Osobito zato što je postojao čovjek u Izraelu, novinar, koji je radio za izraelske dnevne novine Haaretz. A on je poznavao Mentena jer su obojica prije rata živjela u istom selu u Poljskoj. Rekao je svima da je Menten pobio čitavu njegovu obitelj za vrijeme Drugog svjetskog rata. Da, čak je živio u kući jednog od tih profesora koje je ubio, prof. Ostrowskog u Lavovu, tadašnjem Lembergu.  No umorio je i rodbinu Kanaana koji je 1936. emigrirao u Izrael, kazao je Knoop. 

Knoop je nabavio Kanaanov broj telefona i proslijedio ga reporteru u Amsterdamu, ali on mu se nije želio javiti. Tada je Knoop odlučio da će se time sam pozabaviti. Trebalo je intervjuirati Kanaana koji optužuje Mentena za ratne zločine, a zatim se obratiti Mentenu i zatražiti njegov komentar. 

U subotu ujutro u lipnju 1976. posjetio je Mentena u njegovoj vili. U telefonskom razgovoru rekao mu je da želi pisati o dražbi tako da je bio iznenađen i polaskan što je još jedan časopis, nakon De Telegraafa, obratio pozornost na prodaju tih umjetnina.

- Otišao sam onamo i čim smo stali sučelice rekao sam mu: G. Menten, moram vam pošteno reći, nisam vas došao intervjuirati u vezi sa skorom dražbom umjetnina u Amsterdamu. Ovdje sam iz drugog razloga. Optuženi ste za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. U Izraelu postoji čovjek koji vas je poznavao, i to jako dobro. Da, to je Menten u nacističkoj odori, prisjetio se Knoop.

U snimci emisije pogledajte kako je izgledao fascinantan lov na najzloglasnijeg nizozemskog ratnog zločinca Pietera Mentena.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!