Vinzenz Stimpfl-Abele u "1 na 1" o krizi austrijske vlade

27.10.2021.

21:37

Autor: 1 na 1/HRT/D.D

Romano Bolković - 1 na 1: Vinzenz Stimpfl-Abele

Romano Bolković - 1 na 1: Vinzenz Stimpfl-Abele

Foto: 1 na 1 / HRT

"Svakako je riječ o krizi vlade, a osim toga i o političkoj krizi. Dogodile stvari koje su u javnosti naštetile ugledu politike i poljuljale povjerenje u nju. Dva su različita aspekta, jedan je pravni: državno odvjetništvo vodi istragu, objavljeni su chatovi i mislim da trenutačno nitko ne može predvidjeti koliko će pravno relevantnih činjenica tu izaći na vidjelo. No dogodilo se to da se politički moral potpuno srozao. To što je od njega ostalo porazno je, međutim to ne ugrožava republiku kao cjelinu", rekao je Vinzenz Stimpfl-Abele, austrijski stručnjak za strategiju i komunikaciju, u emisiji "1 na 1" Romana Bolkovića komentirajući krizu austrijske vlasti.

Kriza vlade ili i države?

- Mislim da naš predsjednik ima pravo kad kaže da je riječ o krizi vlade, a ne države. Uzrok tomu je ponajprije nešto iznimno važno za Austriju, a to je naš, kako mi to kažemo, iznimno elegantan Ustav. Drugim riječima, Ustavom je mnogo toga predviđeno, tvorci Ustava predvidjeli su brojne eventualnosti. Takav Ustav Austriji daje veliku stabilnost. Utoliko predsjednik van der Bellen ima potpuno pravo, rekao je Vinzenz Stimpfl-Abele, austrijski stručnjak za strategiju i komunikaciju.

Kriza politike

- Svakako je riječ o krizi vlade, a osim toga i o političkoj krizi. To nije samo kriza vlade. U tome se predsjednik i ja malo razilazimo u mišljenju. To je kriza vlade jer su se dogodile stvari koje su u javnosti naštetile ugledu politike i poljuljale povjerenje u nju. Dva su različita aspekta, jedan je pravni: državno odvjetništvo vodi istragu, objavljeni su chatovi i drugo, mislim da trenutačno nitko ne može predvidjeti koliko će pravno relevantnih činjenica tu izaći na vidjelo. No dogodilo se to da se politički moral potpuno srozao. To što je od njega ostalo porazno je, međutim to ne ugrožava republiku kao cjelinu, kaže Stimpfl-Abele.

Stimpfl-Abele kaže da je politička kriza tema koja ga zabrinjava jer je javnost iznimno polarizirana. Pojavljuju se iznimno neprijateljski tabori, činjenice katkad pritom imaju manje važnu ulogu,riječ je o simpatiji i antipatiji, a za demokraciju i državu nije dobro kad vlada takva huškačka atmosfera, zaključio je.

Posljedice krize vlade na Austriju

- Mislim da će kriza vlade svakako za posljedicu imati to da će ekstremi dobiti priliku da se profiliraju. Oporbene stranke nameću se u agresivnosti prema vladi, a vlada je u iznimno obrambenom stavu. Nisam siguran hoće li biti prijevremenih izbora, a ako ih bude onda će to biti iduće godine, rekao je Vinzenz Stimpfl-Abele, austrijski stručnjak za strategiju i komunikaciju.

Voditelj Romano Bolković sa Stimpfl-Abeleom razgovarao je i o mogućem izlazu iz krize, posljedicama koje može imati pandemija koronavirusa na politiku, ekonomiju i društvo Europe, ali i o lažnim vijestima, teorijama urote te raspravi o slobodi i njezinim granicama.

Hoće li EU biti sposoban suočiti se s budućim izazovima, europski nacionalizmi i europska superdržava, budućnost Europe i Europske unije te faktori o kojima ona ovisi, značenje pojma viteza dinastijskog reda u današnjoj Europi, vrijednosti koje takvi redovi promiču, kršćanski korijeni Europe te Srednja Europa kao kulturni i politički entitet, također su bile neke od tema emisije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!