Akcija spašavanja prazne Dioklecijanove palače

19.02.2021.

22:27

Autor: Franka Jović Tonkli/Dnevnik/HRT

Prostor u centru Splita pod ključem

Prostor u centru Splita pod ključem

Foto: Dnevnik HTV-a / HRT

S odlaskom turista i dolaskom hladnijih dana, ulice stare splitske jezgre postaju sablasno prazne. Sve je podređeno turizmu. Stanara je u palači sve manje, a pandemija je prazninu dodatno pojačala. Zasmetalo je to skupini djevojaka koje su osmislile i već drugu godinu provele neobičnu akciju kojom umjetnici zauuzimaju zatvorene poslovne prostore u Dioklecijanovoj palači.

Zatvoreno, zaključano i zamračeno, zbog preuređenja koje ne mrda, kolektivnog godišneg odmora od pola godine, a najčešće bez ikakvog pojašnjenja. Čak ni bankomat ne radi. Do ljeta.

- Ljudi su se odvikli od dolaska u grad, više se i ne spuštamno se do centra. Otpor tome ne želimo pokazivati nekakvom agresijom, živčanošću, pretjeranim splitskim žuganjem. Pozvali smo ljude da predlože neke svoje programe, aktivnosti i zaista je bilo puno zanimljivih radionica, diskusija i predavanja, kaže Kristina Tešija iz Platforme Culture Hub Croatia.

Na 20 dana preuzeli su, tako, umjetnici, naravno u dogovoru s vlasnicima i najmoprimcima, nekoliko zimi zatvorenih ugostiteljskih i turističkih prostora. U suvenirnicu među vrećice lavande, maslinovo ulje i makete dalmatinskih kućica - uselio se Bojan Koštić, umjetnik iz Koprivnice. U njoj radi tekstualne instalacije.

Dvije kale dalje, jednako zatvorenu turističku agenciju preuzeo je Zagrepčanin Marko Gutić Mižimakov. Prostor koristi kao atelje i eksperimentira s materijalom. Eksperiment privremenog otvaranja zatvorenih prostora u povijesnoj jezgri grada Splita uspio je okupiti mladost iz Hrvatske, Crne Gore i Albanije, pandemiji uprkos.

Tako se iz izloga restorana koji ne radi - radi radio. Želja je pokazati potencijal, da postoje prostori u gradskoj jezgri koji su svima potrebni, ali ne samo u ugostiteljske i turističke svrhe.

Projekt Praznine puni grad ljudima i događanjima. Na žalost, na kratko. U pet minuta šetnje naša ekipa izbrojala je 50 zatvorenih prostora.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!