Akcija USKOK-a: Policija završila s pretraživanjem kuća i stanova osumnjičenika

29.07.2022.

19:24

Autor: Eugen Husak/M.M./Dnevnik/IMS/HTV/HRT

Policija završila s pretraživanjem kuća i stanova osumnjičenika

Policija završila s pretraživanjem kuća i stanova osumnjičenika

Foto: Ilustracija/Hrvoje Jelavic / Pixsell

Zbog sumnje na otkrivanje službenih podataka iz tajne policijske arhive te namještanje natječaja za kupnju posebne obavještajne opreme za policiju, za što je navodno isplaćeno mito - s dužnosti je udaljen službenik za analitiku Ravnateljstva policije. Uz njega, osumnjičeni su i bivši djelatnik Protuobavještajne agencije i jedan poduzetnik.

Prvi dio istrage je završio. Policija je završila s pretraživanjem kuća i stanova osumnjičenika. Iz njih je odnesena veća količina mobitela, računala, dokumenata čije sadržaje u ovim trenucima proučavaju policijski stručnjaci.

Pod povećalom su elektronička pošta, sms poruke, chatovi, telefonski pozivi. Kad se odradi taj posao - policija će izvještaj poslati u USKOK koji će tada odlučiti ima li osnove za podizanje optužnice i zatražiti moguća uhićenja.

U policiji su potvrdili da je jedna osoba, pretpostavljamo glavni informatičar Damir Osterman, udaljen iz službe. Osim njega, kako neslužbeno doznajemo sumnjiv je poduzetnik i predsjednik udruge privatnih detektiva Siniša Patačko koji je navodno upravo Ostermanu dao mito od 200 tisuća kuna za dobivanje milijunskog posla nabave sofisticirane špijunske opreme za policiju.

Pod istragom su i jedan dubrovački poduzetnik kao i bivši čelnik zagrebačke POA-e Mario Frlan koji je svojevremeno punio novinske stranice u aferi pritiska na novinarku Helenu Puljiz, a sada se spominje kao posrednik u odavanju informacija iz tajnih istraga.

- Ovakve slučajeve rješavamo i ukoliko bi se nešto slično i ponovilo rješavati ćemo i ubuduće. Ja se nadam da je ovo poruka koju šaljemo svima da hrvatska policija 24 sata radi ozbiljan i profesionalan posao, reka je Davor Božinović, potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!