Američki nosač zrakoplova u splitskoj luci, mornari u sumrak krenuli u šetnju gradom

11.02.2022.

19:34

Autor: Zoran Kukilo/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Američki nosač zarakoplova

Američki nosač zarakoplova

Foto: Ivo Cagalj / PIXSELL

Nosač aviona Harry S. Truman, jedan od simbola i ponosa američke ratne mornarice, doplovio je u petodnevni posjet Splitu. Ovaj brod koji može nositi 90 borbenih aviona i helikoptera već je bio jednom u Splitu krajem 2015. godine. Na brodu je više od 5 tisuća članova posade koji će svakako rado predahnuti i prošetati Splitom nakon dugog boravka na moru.

"Harry S. Truman" usidren je milju i pol od Splita, s njim je stigla i norveška fregata ''Fridtjof Nansen'', koja je na vanjskom vezu. Nosač aviona ostat će u kanalu zbog svoje veličine, a i zbog sigurnosnih razloga.

- Što se tiče samog zapovjednika te skupine jednostavnije mu je organizirati nadzor zraka, površine i podmorja, a i samu kontrolu odlaska i dolaska s broda, kazao je kapetan korvete Stipe Mornar, zapovjednik Diviziona za površinsko djelovanje - Flota HRM-a

HRT-ova kamera je prije 6 godina bila na ovom nosaču aviona, koji je dug čak 333, a visok 74 metra, što je visina zgrade od 24 kata. S njega mogu polijetati samo najvještiji, kaže nam bivši borbeni pilot Josip Štimac koji je više puta boravio na takvim nosačima.

- Tu su najstroži kriteriji prilikom odabira takvih pilota, a ovo je naravno vrh svega, slijetanje i polijetanje s nosača aviona i borbene zadaće koji oni izvršavaju su zaista Top Gun da tako kažem, kazao je Josip Štimac, bivši zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.


S vidikovaca na obali nosač su razgledavali i oni najmlađi. A i oni malo stariji poput češkog dječaka koji se s obitelji odmara u Splitu.

- Nisam nikad vidio ni manji ratni brod, a kamoli ovako veliki nosač aviona, lijepo je vidjeti da doista postoji, rekao je.

Čudo ratne tehnike tema je i na Rivi.

- Bilo bi lijepo vidjeti izbliza, bilo bi još ljepše da puste unutra da vidimo šta ima, kazao je jedan gospodin.

- Neuobičajena vizura Splita, ipak je to vojni objekt koji ne dolazi svaki dan u civilne luke, dodao je drugi.

I svi ugostitelji, a i ulični svirač, spremni su za američke vojnike.

- Imam ja repertoar, znam ja country, Johnny Cash, Presley, poručio je.

- Mi smo se spremili da ih ugostimo maksimalno, očekujemo da će bit stvarno idealno, top, i da će zadovoljiti oni naše potrebe i da će biti korektni i uljudni, kao što prava vojska to treba biti, kazao je jedan ugostitelj.

U sumrak američki mornari počeli su se iskrcavati, krenuli su u šetnju prema središtu grada. Ne smiju davati izjave, no ne sumnjamo da će im u Splitu biti zabavno i ugodno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!