Plenković za CNN: Hrvatska spremna za usporavanje gospodarstva

18.01.2023.

22:24

Autor: B.A./HRT

Richard Quest i Andrej Plenković

Richard Quest i Andrej Plenković

Foto: Vlada RH / Twitter

Predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji sudjeluje na godišnjem sastanku Svjetskog gospodarskog foruma (WEF) u Davosu, dao je intervju za CNN, govoreći među ostalim o uvođenju eura, poskupljenjima i odnosima Srbije i Kosova.

Na pitanje o ulasku u eurozonu unatoč inflaciji Plenković je rekao da je inflacija uzrokovana ruskom agresijom na Ukrajinu, odnosno energetskom i prehrambenom krizom.


Rekao je da je prema podacima DZS-a inflacija za 2022. godinu 10,8 posto te da je to niže od većine zemalja srednje i istočne Europe koje su u EU-u, ali ne i u eurozoni.


- Ne bih rekao da su cijene otišle u nebo. Neki su neopravdano digli cijene, ali mislim da će se to spustiti. Pozvali smo ih da ih vrate na razinu od 31. prosinca i imamo mjere kako bismo ih ozbiljno potaknuli da to doista i učine, rekao je Plenković.


Plenković je poručio i da je Hrvatska i više nego pripremljena i ima dovoljno fiskalnog kapaciteta da preživi najavljeno globalno usporavanje gospodarstva.

Što se tiče odnosa Srbije i Kosova, Plenković je rekao da se danas susreo s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i europskim posrednikom Miroslavom Lajčakom te da će se sutra susresti s predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.


- Ono što želimo je smirivanje tenzija i normalizacija, poručio je.


- Ne bojimo se nestabilnosti, mislim da je međunarodna zajednica predana mirnom razvoju situacije na jugoistoku Europe, a posebno odnosa između Srbije i Kosova, dodao je hrvatski premijer.


Govoreći o industriji turizma, novinar Richard Quest ustvrdio je da Hrvatska pati od problema prevelike popularnosti, na što je Plenković rekao da smo postali još uspješniji nakon osvajanja bronce na Svjetskom nogometnom prvenstvu.


- Hrvatska je imala fantastičnu turističku sezonu, rekao je Plenković.


Na pitanje kako se nosimo s previše turista odgovorio je kako smatra da nismo još došli do te točke, a Questa je pozvao u posjet Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!