20:06 / 19.04.2022.

Autor: M.M./HRT

Anušić o pomilovanju: Takve teme dijele hrvatsko društvo već pune 32 godine

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić

Foto: Dnevnik / HTV/HRT

Osječko-baranjski župan i potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić gostovao je u središnjem Dnevniku HTV-a. Komentirao je teme koje su raspravljene na današnjoj sjednici Predsjedništva i Nacionalnog vijeća HDZ-a.

O rekonstrukciji Vlade se nije raspravljalo, a na pitanje hoće li ministrica Nataša Tramišak otići rekao je kako će kada dođe trenutak premijer Andrej Plenković predložiti rekonstrukciju te da će se tada znati ostaje li ministrica ili ne. Međutim, istaknuo je kako nada da će ministrica ostati. 

Osvrnuo se i na zahtjev za pomilovanjem Zdravka Mustača i Josipa Perkovića.

- Bio bi presedan da predsjednik Zoran Milanović to učini, ali bilo bi nevjerodostojno. Ne bi bio kontinuitet onoga što predsjednik Milanović govori. On je sam u predsjedničkoj kampanji rekao da će institut pomilovanja odmaknuti od sebe, da će se sam riješiti te ovlasti i mogućnosti, rekao je, te istaknuo da ovakve teme dijele hrvatsko društvo već pune 32 godine, te da bi ih trebali zatvoriti i ne vaditi ih više iz arhiva.

Prokomentirao je izjavu odvjetnika Ante Nobila koji je rekao kako je siguran da bi predsjednik Tuđman, da je živ, potpisao pomilovanja.

- Politički stavovi Ante Nobila su poznati i te izjave me ne čude. Ali bitno je reći da on ima pravo reći i neistinu, jer je branitelj onih za koje pokušava pridobiti pomilovanje pa je na neki način opravdano to što izgovori neistinu jer je u funkciji branitelja, rekao je Anušić.

Pismo podrške Perkoviću i Mustaču potpisao je i general Ante Gotovina.

- General Gotovina je toliko zaslužan za stvaranje RH, uzor svih nas hrvatskih branitelja, čovjek koji je dao jako puno i na kraju krajeva potpuno neopravdano osuđen na služenje kazne u Hagu. On zaslužuje da sam to iskomentira, da sam kaže zašto je dao potpis i priopćenje. zaključio je Anušić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!