Bačić: Oporba ovim izmotavanjem staje na stranu Rusije

24.11.2022.

15:43

Autor: Hina/E.P.C.

Branko Bačić optužio oporbu da zapravo staje na stranu Rusije

Branko Bačić optužio oporbu da zapravo staje na stranu Rusije

Foto: Patrik Macek / PIXSELL

Saborski Klub HDZ-a prozvao je oporbu da "pokušajem izmotavanja", staje na stranu Rusije, tvrdeći da je odluka o sudjelovanju Hrvatske vojske u europskoj misiji obuke ukrajinskih vojnika (EUMAM) protuustavna.

- Očito je da oporba pokušavanjem izmotavanja kako je ovakav prijedlog protuustavan, staje na stranu Ruske Federacije, ne želeći se uključiti u jasnu, nedvosmislenu pomoć Hrvatske Ukrajini, koja je žrtva ruske agresije, rekao je novinarima Branko Bačić, predsjednik Kluba HDZ-a.


Kazao je kako bi mu bilo prihvatljivije da su političke stranke koje se sakrivaju iza eventualne neustavnosti ovakve odluke jasno deklarirale, kao što su to učinili Hrvatski suverenisti.


Suverenisti tvrde da bi prihvaćanje takve odluke praktično bilo "postavljanje mete na čelo Hrvatske", pa bi se ona dodatno nepotrebno izložila Ruskoj Federaciji. 


- To je njihov legitiman stav, koji je za nas neprihvatljiv, ali je jasan i nije pokušaj sakrivanja iza neustavnosti, istaknuo je Bačić.


Ustvrdio je kako je predložena odluka o EUMAM-u niža razina pružanja vojne pomoći Ukrajini, nakon što joj je Hrvatska isporučila oružje, a s druge strane predstavlja nastavak načelne i vjerodostojne politike solidarnosti s ugroženim ukrajinskim narodom.


Dodao je da je riječ o odluci Vijeća ministara EU-a, koju su podržale gotovo sve članice Unije, a Hrvatska i Ukrajina su članice Partnerstva za mir, kao organizacije i saveza pridruženog NATO-u.


- Prema tome, mislim da to ovdje nije sporno, već se radi isključivo o pokušaju da se zamagli želja oporbe da se ne uključi u vrlo jasnu i konkretnu pomoć Ukrajini, rekao je predsjednik HDZ-ova Kluba zastupnika.


Poručio je kako je sada vrijeme da se predsjedniku Republike i oporbi postavi pitanje žele li biti dio zapadne demokracije ili u ovom presudnom trenutku za opstojnost Ukrajine žele biti na strani Rusije i Putina.


- Do ovoga nije trebalo doći, trebalo podržati odluku, a ne se kukavički sakrivati iza zakonitosti nakon što je Saboru u zadnjih deset godina odlučivao o 44 odluke sličnog sadržaja i gotovo identičnog merituma. Vjerodostojan zastupnik bi i 45. put postupio isto, pogotovo u važnom, presudnom trenutku za Ukrajinu, Europu i svijet, naglasio je Bačić. 


Ustvrdio je da je u potpunosti poštivan Ustav, članci 7. te 3. i 5.


Bačić vjeruje da će se do glasovanja o odluci stavovi ipak promijeniti, kao što su se promijenili i u slučaju blokade ulaska Švedske i Finske u NATO.


- Vrata za razgovore su otvorena, ovdje nema mjesta taštinama, nego isključivo političkom interesu Hrvatske da bude na pravoj strani povijesti, poručio je svima koji oklijevaju oko prihvaćanja te odluke.


Naglasio je kako mu je gotovo nezamislivo da bi Hrvatska bila jedina država koja ne bi provela odluku Europskog vijeća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!