Bačić: Sada u punom smislu konzumiramo članstvo u EU-u

12.12.2022.

17:21

Autor: HRT

Branko Bačić, potpredsjednik HDZ-a

Branko Bačić, potpredsjednik HDZ-a

Foto: HTV / HRT

Branko Bačić, potpredsjednik HDZ-a i predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a, rekao je novinarima nakon sastanka Predsjedništva stranke da su raspravili sve aktualne teme. Posebno su se osvrnuli na odluku o ulasku Hrvatske u šengenski prostor i naveli sve dobre strane tog ulaska, osobito slobodu kretanja.

- Možemo reći da ulaskom u šengensko područje u punom smislu konzumiramo članstvu u EU-u, rekao je Bačić. Naglasio je važnost za gospodarstvo, osobito za turizam.

- Ulazak u šengensko područje od 1. siječnja 2023. velik je vjetar u leđa hrvatskom gospodarstvu, rekao je.

Posebno je istaknuo raspravu u Saboru o izmjenama Zakona o rodiljnim i roditeljskim naknadama gdje se za roditelje djece s teškoćama u razvoju naknada povećava s 2300 kn na 4160 kuna.

- Time pridonosimo poboljšanju opće situacije u brojnim hrvatskim obiteljima s obzirom na znatan broj korisnika tog vida potpora, kazao je Bačić.

Rasprave u Saboru

- Sutra je pred nama rasprava o financijskim zakonima. Započinjemo s izmjenama Zakona o porezu na dodatnu dobit, nakon toga su na redu financijski porezi koji se tiču potrebe usklađivanja s našim članstvom u eurozoni od 1. siječnja, a u srijedu nas očekuje rasprava o zdravstvenoj reformi, o čemu smo danas na sjednici Predsjedništva i raspravljali, rekao je.

Sporazum sa SAD-om

- Na sastanku smo naglasili važnost sporazuma sa SAD-om o izbjegavanju dvostrukog oporezivanja čija nas ratifikacija u Saboru očekuje na sjednici koja će početi 15. siječnja. Očekujemo i da američki Kongres ratificira sporazum što prije jer je to dodatan zamah u našim odnosima. On je od iznimnog interesa i za poduzetnike, kazao je Bačić. 

Rekao je da ih je predsjednik stranke Andrej Plenković upoznao sa sadržajem sastanka u Alcanteu Mediteranskog kluba EUROMET 9.

- Na tom je sastanku bilo posebno riječ o bilateralnim odnosima Španjolske i Hrvatske, a za nas je posebno bila važna i rasprava o ograničenju cijena plina na razini EU-a.

Prva godišnja konferencija o NPOO-u

- Predsjednik nas je izvijestio o prvoj godišnjoj konferenciji o NPOO-u. Znate da smo preuzeli obvezu brojnih reformi kroz brojne zakone koje mora donijeti Sabor, brojne projekte Vlade RH i različitih ministarstava. Već je ranije uplaćen avans od 800 milijuna eura koji su sukladno definiranim rokovima u realizaciji samog NPOO-a utrošeni. Pred nama je, do kraja godine, nova uplata od dodatnih 700 mil. eura koji će pomoći u realizaciji projekata koje smo u ovoj godini naznačili u dijelu koji se odnosi na gospodarski razvoj Hrvatske, ali i na reforme u javnom i državnom sektoru, kazao je Bačić.

Bačić je rekao da je planirano da se izvanredna sjednica održi u petak, 16. prosinca, a Vlada je naznačila tri točke kako bi se mogao ispuniti NPOO u dijelu zakona koji se moraju donijeti do kraja godine - izmjene Zakona o kreditnim institucijama i posebne pozicije Europske središnje banke; Izmjene i dopune Zakona o poljoprivrednom zemljištu koji se odnosi na novi okvir isplaćivanja poticaja i potpora hrvatskim poljoprivrednicima; strategija digitalnog razvoja Hrvatske.

O glasovanju o pomoći Ukrajini i vojnoj misiji

- Očekujem da oporba razumije da je ova odluka o vojnoj misiji u smislu pomoći Ukrajini ispod razine deklaracije koja je gotovo jednoglasno donesena u Hrvatskom saboru. Očekujemo da oporba do glasovanja o samoj točki dnevnog reda utvrdi da je ova odluka apsolutno u skladu s Ustavom RH i da tu dileme nema. Ova je odluka na tragu 44 prijašnje odluke, među kojima su i neke donesene i u mandatu Zorana Milanovića i kao predsjednika Vlade i kao predsjednika države. Ovom odlukom ne samo da pomažemo u vojnom smislu ukrajinski narod već šaljemo jasnu poruku solidarnosti s ukrajinskim narodom, tim više što smo i mi prošli isto, rekao je Bačić.

- Sjećam se koliko je Hrvatska na međunarodnom planu izgubila 28. lipnja 2013., kada smo neposredno pred obilježavanje 1. srpnja, kada smo ušli u EU, donijeli loš zakon "lex Perković". Time smo izigrali povjerenje u ozbiljnu državu. To govorim jer smo prije par dana iščekivali kako će se EU postaviti o našem ulasku u Schengen i eurozonu. Učinili smo sve da se kao država pokažemo vjerodostojni. Zbog takve naše politike i ispravnog postavljanja u različitim kriznim situacijama u Europi i svijetu dobili smo i njihovo povjerenje te smo postali respektabilan igrač na razini Europske unije. Sada kada smo dobili obje te odluke koje stupanju na snagu 1. siječnja, odjednom reteriramo i kao da nismo do kraja na onim postavkama na kojima smo bili, rekao je Bačić.

Dodao je da time narušavamo svoj ugled i vjerodostojnost jakog čimbenika u međunarodnoj zajednici. 

Poruka "prijateljima iz oporbe u Saboru"

- Poručujem našim prijateljima iz oporbe u Hrvatskom saboru da se mali narod kao što je hrvatski mora uvijek postaviti na stranu demokracije, očuvanja međunarodnog prava i poretka. Da nije bilo demokracije 1990-ih godina, da nismo imali višestranački parlamentarni sustav, pitanje je kakav bi bio ishod Domovinskog rata. Svugdje gdje je demokracija i gdje je ustavno-pravni poredak ugrožen, moramo reagirati i ne kalkulirati na način da se plašimo da ćemo zbog takvog našeg stava biti žrtva napada, rekao je Bačić.

Kazao je da je i danas imao konzultacije s oporbenim klubovima i napomenu  da se večeras i sutra sastaju i najviša tijela oporbenih stranaka koje će već sutra iznijeti svoja stajališta kada je u pitanju potpora vojnoj misiji EU u Ukrajini i hrvatsko sudjelovanje.

Odgovarajući na novinarski upit, rekao je kako drži da će se u Saboru glasovati o pomoći Ukrajini te da što se tiče SDP-a i zeleno-lijevog bloka nije optimističan da će se priključiti, a da za sve ostale jest u većoj ili manjoj mjeri.

Napomeno je kako je razgovarao sa svima, osim s Mostom, koji su odmah rekli da neće podržati prijedlog te odbacio bilo kakvu mogućnost da se razgovara s pojedinačnim zastupnicima, nego službeno samo s predsjednicima klubova.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!