Balkanski kartel na udaru je hrvatske policije

23.10.2022.

19:37

Autor: Eugen Husak/Dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Balkanski kartel na udaru je hrvatske policije

Balkanski kartel na udaru je hrvatske policije

Foto: Dnevnik / HRT

Posljednjih smo mjeseci često izvještavali o velikim akcijama hrvatske policije, nerijetko u suradnji s kolegama iz drugih zemalja, u borbi protiv krijumčara droge. Potražnja za drogama sve je veća, a na narkotržištu okreće se golem novac. Stoga je i borba protiv narkomafije jedan od najvažnijih policijskih zadataka.

Balkanski kartel na udaru je hrvatske policije. Masovna uhićenja u Slavoniji i Zagorju, zapljene kokaina u Pločama i Rijeci to i potvrđuju.

- Radi se o zločinačkoj organizaciji i velikom broju malih ćelija kojim je glavni core business krijumčarenje kokaina s područja Južne Amerike za europsko ilegalno narkotržište, kazao je voditelj Službe kriminaliteta PNUSKOK-a Dražen Rastović.

Kriminalist Željko Cvrtila upozorava da nas ovi uspjesi ne smiju zavarati jer uhvaćene su sitne ribe. I dalje ne znamo tko su glavni mozgovi kartela.

- Mi bismo trebali znati tko je glavni diler za kvart Trnsko, za Zagreb, za Split, za Osijek tko je to u Hrvatskoj mi ništa o tome ne znamo, naglasio je kriminalist Željko Cvrtila.

U policiji poručuju da je balkanski kartel zahtjevan protivnik jer nema jasnu hijerarhiju i glavnog šefa. Funkcionira, kažu, kao niz manjih klanova koji se udružuju od posla do posla.

- Je l' kad Vi imate jednu piramidalnu zločinačku organizaciju forme Comora, Trijada, N'dragheta, Mafija onda imate ljude koji u vremenskom kontinuitetu imaju strogu podjelu posla i rade isti posao cijelo vrijeme. I onda imate kao u filmu FBI ili DEA_u koja nalijepi na zid piramidu i lijepi sličice. Skuplja dokaze za pojedine pripadnike zločinačkog udruženja , a to ovdje nije slučaj, dodao je Rastović.

Ministar poručuje da i u ovakvim uvjetima imamo rezultate kakve nikad nismo imali jer sudovi potvrđuju policijske dokaze i optužnice, ali razloga za preveliko slavlje nema.

- I kad razbijete jednu skupinu oni u konačnici, ako ne prije u sudskom postupku znaju i doznaju gdje su pogriješili pa se i oni popravljaju, a mi moramo biti uvijek korak ispred, naglasio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Cvrtila pak upozorava da je u obračunu s kartelima - najvažnije spriječiti pranje novca.

Gangster nikako ne smije postati ugledan poduzetnik koji će poslije narkonovcem potkupljivati državne institucije.

- Mi nismo daleko od toga u Hrvatskoj, a to da u državi nemate organizirani kriminal nego da kriminal ima svoju državu. Dakle ključna stvar je spriječiti financijsku moć, naglasio je Cvrtila.

Novinar istraživač i autor knjige o kokainu u Hrvatskoj Vili Cvok upozorava da se novac pere naočigled.

- To je pitanje svih pitanja, ako je prošle godine u Hrvatskoj kupljeno nekretnina i zemljišta i samo u kešu plaćeno trideset milijardi kuna i dio tog novca je kažu ekonomski stručnjaci prljav novac, rekao je novinar 24 sata Vili Cvok.

- Kad konzultirate svjetske rezultate vezane uz pranje novca manje od jedan posto pranja novca se trajno zaplijeni od kaznenih dijela. Znači izuzetno je teško dokazivo, poručio je voditelj Službe kriminaliteta PNUSKOK-a.

A u igri je iznos koji je teško i izgovoriti. Procjenjuje se da je europsko narkotržište godišnje teško oko dva i pol bilijuna eura.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!