Ribari i skupi plavi dizel

05.02.2022.

20:06

Autor: Anita Markovina Radnić/Dnevnik/HRT

Rast cijena utječe i na ribarstvo

Rast cijena utječe i na ribarstvo

Foto: HRT / HRT

Rast cijena utječe i na ribarstvo. Litra plavog dizela sada je sedam kuna pa bi mogla poskupjeti i riba! Cijena ribe nije se mijenjala posljednjih 15-ak godina, a ribari je ni sada ne žele dizati zbog slabe kupovne moći građana. Od Vlade stoga traže da cijenu plavog dizela zamrzne na pet kuna. 

Plivarice na vezu. Lovostaj je na plavu ribu. A i da nije, posla u luci uvijek ima. Otkako je cijena plavog dizela skočila na 7 kuna, ribari su na sto muka. Na more im se više ne isplati izlaziti. A podignu li cijenu ribe, neće je, kažu, imati komu prodati.

- Da idemo dizati cijene ribe proporcionalno cijeni goriva, riba bi bila u nebesa, i ovako kupci se žale da je preskupo - kaže Ivan Miše, vlasnik koćarice.

- Za te iste novce kupe kilo, kilo i pol mesa i nahrane familiju od četiri, pet ljudi. To je pokvarljiv proizvod, ako ga ne prodate danas, eventualno sutra, to se mora baciti. Nemamo šta, ne možemo mi raditi ni polpete ni ćevape od ribe - dodaje Antonio Šunjić, vlasnik koćarice i ribarnice, predsjednik Ceha ribara pri Udruženju obrtnika Split.

Kod ribara računica je jasna - zbog skupoga goriva - lovit će manje ili nikako.

- Mi ćemo odustati najvjerojatnije ako se ovako nastavi i lagano u Irsku, šta se kaže - najavljuje Marin Ribičić, vlasnik koćarice.

Ni Antonio Šunjić nije optimističan - počeli su, kaže, jedan po jedan stajati.

- Ide korizma, idu posti, ali mislim da će ribe biti za korizmu vrlo malo ukoliko Vlada i Uprava ne naprave nešto za cijenu plavog dizela - smatra.

Ribari traže da se cijena plavog dizela zamrzne na pet kuna, ili da im se isplati razlika do tržišne cijene. A čekaju i poticaje.

U novoj financijskoj omotnici do 2027. hrvatskim ribarima i poljoprivrednicima na raspolaganju je više od pet milijardi eura.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!