13:59 / 19.02.2022.

Autor: HRT/E.L.S.

Benčić: Dok je HDZ na vlasti, nećemo imati neovisno pravosuđe

Sandra Benčić

Sandra Benčić

Foto: HRT / HRT

Istrage o kojima se govori u medijima dokazuju da je ova Vlada propala - poručila je Sandra Benčić na press konferenciju koju je održala Platforma Možemo.

Ne možemo, kaže, u zemlji s toliko izazova - postpotresne obnove, pandemije, inflacije i gospodarsko restrukturiranje imati Vladu u koju se svaki tjedan neki ministar i afera propituje od strane istražnih organa.

- Nemoguće je upravljati zemljom s Vladom koja ne može biti vjerodostojna niti tri dana od afere do afere. Očekivali smo da će premijer reći svoj stav i dati perspektivu kako će rekonstruirati vladu ili ići na prijevremene izbore jer mora biti svjestan da ovako stanje nije održivo. Umjesto toga, održao je preskonferenciju koja je bila izravan i nezapamćen napad na pravosuđe - kaže Benčić.

Smatra da je Plenković umjesto prihvaćanja odgovornosti da je izabrao ministre koji su konstantno pod istragama, prebacio odgovornost na one koji istražuju i medija.

- Ozbiljno je, ovo je krajnji dokaz da dok je HDZ na vlasti, nećemo imati neovisno pravosuđe. Premijer je poručio glavnoj državnoj odvjetnici: "Mi smo te izabrali, obranili u Parlamentu, a ti nama hapsiš ministre subotom!" Ako to nije direktna prijetnja pravosudnim i istražnim tijelima, ne znam što je. Ovime je sebi potpisao svoje nasljeđe. Nama trebaju ljudi koji se suočavaju s izazovima i prihvaćaju odgovornost kada pogriješe - poručila je.

- Zato što njemu ne odgovara tajming uhićenja, Plenković je optužio Državno odvjetništvo da je djeluje po nalogu nekog drugog i ucijenio državnu odvjetnicu time što ju je on izabrao i obranio.

- Presicu je otvorio s velikim svojim uspjesima, a uhićenje stavlja u kontekst političkog napada na njega. To je rušenje institucija prave države. On je ovim govorom zabio zadnji čavao u lijes institucija pravne države, ustvrdila je Benčić.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!