Horvatu određen istražni zatvor, oglasio se USKOK

19.02.2022.

09:06

Autor: HRT/Hina

Ministar Horvat doveden u prostorije USKOK-a

Ministar Horvat doveden u prostorije USKOK-a

Foto: Igor Kralj / PIXSELL

Zbog sumnje u zloporabu položaja, u akciji USKOK-a i policije uhićen je ministar Darko Horvat. Kako se neslužbeno doznaje, riječ je o izvidima zbog višemilijunskih nezakonitih poticaja. Ministar je ispitan, a istraga obuhvaća još državnih dužnosnika.

Horvatov odvjetnik najavio žalbu

Horvat ide u Remetinec

Horvat razriješen dužnosti

Istraga protiv šestero hrvatskih državljana

USKOK traži istražni zatvor za ministra

Odvjetnik: Horvat se ne smatra krivim

Horvat dovezen u zgradu USKOK-a.

Oštre reakcije oborbe

DORH odgovorio premijeru

Plenković pozvao na očitovanje glavnu državnu odvjetnicu

USKOK potvrdio uhićenje dužnosnika

Akcija je počela rano jutros, istražitelji su u Međimurju u Donjoj Dubravi ušli u kuću u kojoj živi ministar Darko Hrovat, obavljena je pretraga, javio je Eugen Husak za podnevni Dnevnik HTV-a. Iz kuće su u nekoliko navrata iznosili određenu dokumentaciju. Pretražen je i njegov službeni automobil, kao i njegovo privatno vozilo, a prije nekoliko trenutaka i sam Darko Hrovat je u društvu istražitelja odveden na daljnje ispitivanje, odnosno na daljnju obradu. Kako neslužbeno doznaje HTV, nije jedini koji je obuhvaćen tom istragom. Ukupno je obuhvaćeno šest osoba, od kojih čak šest državnih dužnosnika. Uz Darka Horvata, istražitelji provjeravaju i potpredsjednika Vlade Borisa Miloševića, zatim Velimira Žunca, državnog tajnika u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova Europske unije. Iz istog Ministarstva istražuje se Katica Mišković, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja. Uz njih i Ana Mandac, bivša Horvatova pomoćnica dok je bio ministar gospodarstva, te bivši ministar Tomislav Tolušić, izvijestio je Eugen Husak.

- Sumnjiva je 2018. kad je Ministarstvo provodilo program razvoja poduzetništva i obrta na potpomognutim područjima naseljenim nacionalnim manjinama, šestorka koja se provjerava navodno je zlorabila položaje i ovlasti, te su namještali da se potpore daju određenim ljudima, rođacima i slično. Ana Mandac postala je sumnjiva još u aferi vezanoj za Josipu Rimac, koja je od nje zahtijevala da se novac dodjeljuje njezinim rođacima koji su uređivali njezine objekte. Klupko se počelo raspetljavati, a neslužbeno doznajemo da bi ministar Darko Horvat poslijepodne trebao biti dopraćen u USKOK u Zagrebu, dodaje Husak.

Istražitelji navodno provjeravaju ulogu ministra Darka Horvata u zloporabama s kojima je već povezana njegova nekadašnja pomoćnica Ana Mandac. Nju USKOK sumnjiči da je na molbu Josipe Rimac sređivala obrtnicima potpore Ministarstva gospodarstva u vrijeme dok ga je vodio Horvat. 


Odvjetnik ministra Horvata za HTV

Ministar Darko Horvat s istražiteljima je krenuo za Zagreb

Most traži izvanredne izbore

Pretraga Horvatove kuće i službenog automobila u Donjoj Dubravi

Galerija
Istražitelji u Horatovoj kući u Donjoj Dubravi, Foto: HRT/HTV
Policija pretražuje dom ministra Horvata, na meti istražitelja i drugi, Foto: HRT/HTVPolicija pretražuje dom ministra Horvata, na meti istražitelja i drugi, Foto: HRT/HTVOd jutros se pretražuje kuća ministra Darka Horvata u Donjoj Dubravi u Međimurskoj županiji,, Foto: HTV/IMS

Marić: Bilo koja afera nema pozitivan učinak na Vladu

Mediji: Više ministara na meti istražitelja

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!