Plenković o uhićenju Horvata: Nema prijevremenih izbora, pozivam DORH da se očituje

19.02.2022.

12:35

Autor: HRT/V.G.

Andrej Plenković

Andrej Plenković

Foto: HTV / HRT

Nova velika akcija policije i USKOK-a! Od jutros se pretražuje kuća ministra Darka Horvata u Donjoj Dubravi u Međimurskoj županiji, a prema neslužbenim informacijama, istraga obuhvaća još državnih dužnosnika. Premijer Andrej Plenković obratio se javnosti te pozvao DORH da se očituje o slučaju. Poručio je da je vladajuća većina stabilna te da neće biti prijevremenih izbora.

Posjetimo, policija je u jutarnjim satima počela pretragu stana ministra graditeljstva Darka Horvata. Prema prvim informacijama, povezuje ga se sa zlouporabom položaja i ovlasti. Neslužbeno, riječ je o akciji USKOK-a i policije, a osim Horvata na udaru istražitelja još je nekoliko ministara te jedan bivši. Horvat je iz kuće u Donjoj Dubravi prevezen u Zagreb.

Na početku konferencije za medije premijer Andrej Plenković podsjetio je na aktualna politička zbivanja u ovom tjednu.

- Zahvaljujući DORH-u imamo sad jednu novu temu za koju smo jutros saznali iz medija, da je jutros očito napravljen pretres kuće ministra Horvata, a sada vidimo da je on i uhićen i da je očito u tijeku kriminalističko istraživanje. Koliko ja shvaćam, a znam koliko i vi, vidim da je riječ o nekim događajima iz 2018. kad je on bio ministar gospodarstva u našoj prvoj Vladi, o programima koji su se odnosili na potpore poduzetnicima, u okviru programa koji se odnosi na nacionalne manjine.

- Vidim da se spominju i drugi dužnosnici, tada ili zastupnik ili šef Zavoda za mirovinsko osiguranje, danas potpredsjednik Milošević te ministar Aladrović, kao i bivši ministar Tolušić. To u svakom slučaju je vrlo indikativan tajming nakon ovakvog tjedna, takva ažurnost DORH-a u vezi s događajima i navodnim kaznenim djelima koji su se dogodili 2018.

- Očekujem  da sada svi potvrdimo da DORH i pravosuđe nisu pod HDZ-ovom šapom, da rade neovisno, ali da očito imaju neki svoj razlog za ovako dramatičnu žurnost pa i za korak koji se zove uhićenje ministra na dužnosti, rekao je Plenković.

- Ovo se dogodilo samo još jednom, krajem 90-ih godina, no za ovakav potez očekujem od DORH-a da obavijesti javnost što je to tako žurno i koji su to razlozi da se ide uhićivati ministra. Ministar bi se sigurno odazvao pravosudnim tijelima da ga žele nešto pitati. Drugo, smatram da je neprihvatljivo da tijekom cijelog jutra slušamo komentare koje govore ljudi koji ni po kojoj osnovi ne bi trebali imati saznanja o ovom postupku u fazi predistražnih radnji. Sumnjam da i to nije neko kazneno djelo, netko iz sustava pušta informacije novinarima koji onda to analiziraju i plasiraju javnosti, kreiraju dojam nekakve dramatičnosti.

- Pozivam DORH i glavnu državnu odvjetnicu da se javno očituje o čemu se radi. Ovo je trenutak u kojem bi Hrvoj Šipek, kojoj smo nedavno dali pozitivnu ocjenu, trebala stati pred kamere i objasniti koja su to kaznena djela koja DORH ili USKOK navode da se uhiti ministar na dužnosti. Vjerujem da će oni podastrijeti čvrste dokaze i razloge zašto su se odlučili na ovakav potez. Meni djeluje nerazmjeran ovaj potez s obzirom na predmet o kojem se radi, ali oni sigurno rade zakonito, nepristrano, pa je njihova dužnost da i obavijeste javnost što rade, a ne da to radimo mi.

Parlamentarna većina stabilna

- Što se tiče političkih posljedica, parlamentarna većina je stabilna. Kontaktirao sam sve članove, oni su svi uz Vladu, podržavaju je, nikakva izvanrednost nije na dnevnom redu.

- Vidjet ćemo što će se događati s ovom situacijom, nemamo saznanja. Kada više saznamo, onda ćemo donositi odluke.

- Da odmah ispravim krive citate s presice, ja sam rekao da meni oporba neće smjenjivati ministre, a ne da to neću činiti ja. Taj krivi citat već neko vrijeme leti u eteru, a hoću li ja nešto odlučiti u ovako posebnim okolnostima, to je drugo pitanje. Nema izvanredne situacije ni prijevremenih izbora, poručio je.

- Ovu ćemo temu detaljno ispitati. Ovo nije bilo kakav slučaj. DORH to treba objasniti, a ne da to za njih rade neki drugi ljudi.

Plenković je rekao da se nije čuo s ministrom Horvatom, ali da jest razgovarao s ministrom Aladrovićem i potpredsjednikom Miloševićem.

Ostaje li Horvat ministar?

- Naravno, presumpcija nevinosti. Nismo u fazi istrage, a kamoli pokretanja kaznenog postupka ili dizanja optužnice.

Upitan koliko Horvat ostaje ministar u Vladi, Plenković je odgovorio: "Vidjet ćemo, ne znam što će biti, o tome koliko će biti u pritvoru - odlučit će sud".

Plenković je rekao da mora saznati o čemu se radi jer sve što zna - čuo je iz medija.

Upitan može li potvrditi da istraga obuhvaća i ministra Aladrovića, Plenković je ponovio da su mediji očito bolje informirani nego on.

- DORH bi prije mene trebao tumačiti javnosti što se događa. Ako je netko uhićen, taj ministar ne može biti, pogotovo ako ostane tamo, poručio je.

- Kako će biti ministar ako je u pritvoru, to nije realno?, poručio je.

Upitan doživljava li ovo kao poruku jednog dijela pravosuđa nakon izbora predsjednika Vrhovnog suda, premijer je poručio:

- Da ovo ima veze s izborom predsjednika Vrhovnog suda? Ne znam otkud ovako kreativna teorija.

Pravosudne institucije su neovisne

Pravosudne institucije su “sasvim sigurno neovisne od Vlade i HDZ-a, a jesu li neovisne od nekoga drugog – ne znam”.

- Netko je imao motiv da ovaj tajming bude baš sada. Meni taj tajming ne djeluje neutralno, rekao je Plenković.

- Ovo je nešto što se događa i što očito traje, nije moglo biti od jučer do danas, što se dogodilo, zašto takva žurnost, netko će to trebati objasniti, rekao je Plenković. Ne vidim kakva je to hitnost i zbog čega se ministra nije moglo pozvati na razgovor, rekao je.

- U svakom slučaju vrlo neobičan potez, ja ću zvati glavnu državnu odvjetnicu da mi objasni o čemu se ovdje radi, mislim da uhićenje ministra to zaslužuje i javnost ovo zaslužuje znati, rekao je Plenković.

Upitan ruši li DORH Vladu, Plenković je niječno odgovorio.

- Neće je srušiti ni DORH niti bilo tko drugi, rekao je Plenković.

- Državna odvjetnica je imenovana nakon što smo imali vrlo neobičan slučaj s njezinim prethodnikom. Ima dužnost postupati po zakonu i ja to razumijem, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!