Benčić: 'Pljačka stoljeća' u Ini vrh sante dugogodišnjeg oštećivanja proračuna

02.09.2022.

11:17

Autor: Vijesti/IMS/HRT

Sandra Benčić

Sandra Benčić

Foto: Vijesti / HRT

Zastupnica Zeleno-lijevog bloka Sandra Benčić u petak je istaknula da je 'pljačka stoljeća' u Ini samo vrh sante dugogodišnjeg oštećivanja, kako Ine, tako i državnog proračuna zbog čega su izgubljene milijarde, a najveću štetu trpe država i građani.

Upozorila je da je 'pljačka stoljeća' u Ini moguće samo vrh sante dugogodišnjeg oštećivanja ne samo Ine nego i državnog proračuna te da su za to znali ne samo u vrhu Ine nego i oni koji su participirali u hrvatskim vladama.

Ukradeni iznos je približno tri mjesečna računa za struju svakog kućanstva u Hrvatskoj, kojih ima oko 1,8 milijuna, ustvrdila je na konferenciji za novinare.

- Nas zanima kako je moguće da tvrtka s jednim polu zaposlenim mogla zadovoljiti te uvjete. Tražimo da se to ispita. Smatramo da je to isto odgovornost Vlade, jer tko predlaže, a onda Sabor izglasava predsjednika Upravnog vijeća HERE i njene članove. Vlada RH na čelu s Andrejem Plenkovićem. Politička odgovornost postoji na mnogo razina pa ono što slušamo u medijima, da oni nemaju ništa s tim, je uvreda svim građanima RH, rekla je Sandra Benčić, Klub zastupnika zeleno-lijevog bloka.

Najavila je da će Zeleno-lijevi blok inzistirati na informacijama po kojoj je prosječnoj tržišnoj cijeni Ministarstvo gospodarstva obračunavalo koncesijsku naknadu za plin koji je Ina proizvodila i izvozila 2021. godine. To je bitno, pojasnila je, zato što, ako postoji više fiksnih ugovora poput ovog po kojima se ispod tržišne cijene prodavao plin, onda nije oštećena samo Ina nego je izravno oštećena i država koja na tu prosječnu tržišnu cijenu obračunava iznos koncesijske naknade.

Zanima je, kaže, i hoće li Vlada pokrenuti spor protiv Ine za naknadu štete jer na to ima pravo ako je naplatila manje koncesijske naknade zbog ovakvih fiksnih ugovora.

Benčić ističe da joj je nejasno i zašto Hrvatska na rudna bogatstva i vodu ima najniže ugovorne i koncesijske naknade te traži da se donesu nove uredbe o koncesijskim naknadama za eksploataciju ugljikovodika jer je 'Hrvatska oštećena za puno više nula nego što je riječ u ovoj aferi'.

Najavila je da će predložiti Saboru da se proglasi energetska kriza i da se zbog nje zaustavi izvoz domaćih ugljikovodika te napravi konkretan plan zelene transformacije s jasnim rokovima, a do tada, napominje, moramo imati sve poluga upravljanja energetskim sektorom, što uključuje i Inu.

Benčić smatra da bi Vlada trebala otkupiti šest posto dionica koje se nalaze kod institucionalnih i privatnih investitora, od čega je četiri posto u rukama mirovinskih fondova i tako vratiti poluge upravljanja Inom, kako bi se radilo u interesu Hrvatske, a ne Mađarske i gube milijarde godišnje, jer se ovako upravljati Inom ne može što je, dodaje, priznao i premijer.

Predložit će i široku solarizaciju Hrvatske, a najjednostavniji način bi bio, pojašnjava, da HEP uloži u solarne kućne energane.

Benčić je uvjerena da će se cjelokupna oporba uspjeti ujediniti oko navedenih prijedloga i zahtjeva, a da će njih 'prolaz' koristiti i premijeru Plenkoviću.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!