Marija Ratkić isključena iz HDZ-a, iz pritvora bi trebala izaći u ponedjeljak

02.09.2022.

Zadnja izmjena 18:35

Autor: Matea Šeparović/Dnevnik/HRT/IMS/T.V./Hina

Naglić zamijenio Ratkić na čelu PiS-a

Naglić zamijenio Ratkić na čelu PiS-a

Foto: Slavko Midzor/ Igor Kralj/HTV / PIXSELL/HRT

Hrvatska Vlada inzistirat će na odgovornosti cijele Uprave INA-e, a posebno njezina predsjednika zbog afere s preprodajom plina, ponovio je danas premijer Plenković. Na taj zahtjev još nema nikakvog odgovora iz mađarskog MOL-a. Istodobno, plinska afera i dalje je u središtu političkog sukoba u zemlji. Za utorak je najavljen sastanak svih oporbenih klubova u Saboru.

Donedavna predsjednica Uprave Plinare istočne Slavonije Marija Ratkić, obuhvaćena istragom Uskoka u aferi vezano za Inu, trebala bi izaći iz pritvora u ponedjeljak nakon što se njezina ostavka na tu poziciju upiše u sudski registar, potvrdila je Hini njezina odvjetnica Višnja Galešić.

- Zbog isteka radnog vremena osječkog Trgovačkog suda tijekom petka formalno nije provedeno brisanje iz sudskog registra, a kako sud ne radi tijekom vikenda, nakon što taj formalni dio bude riješen, podnijet ćemo prijedlog za puštanje Marije Ratkić iz istražnog zatvora, pojasnila je Galešić.

Ranije je bilo najavljeno da će sada već bivša direktorica, čija ja ostavka prihvaćena, biti puštena da se brani sa slobode u petak za kada je bilo najavljeno da će njezina ostavka biti objavljena u sudskom registru.

- Ja sam već tvrdio da ona svjedok pokajnik nije i neće biti jer nema potrebe za tim. Ona nije sudjelovala u ovoj inkriminiranoj djelatnosti. Po našoj braniteljskoj prosudbi stanja stvari i stanja spisa ona nije sudjelovala s ostalima pa da bi se sad pojavila u ulozi, umjesto optuženika, svjedok, rekao je ranije danas Petar Pavković, njezin odvjetnik.

Također, Ratkić je isključena iz članstva HDZ-a, priopćeno je iz županijskog odbora HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije. Časni sud županijskog odbora HDZ-a ovu je odluku donio sukladno Statutu stranke.

Za novoga direktora Plinare istočne Slavonije imenovan Mario Naglić

Na online sjednici skupštine Plinare istočne Slavonije (PIS) u petak je za novoga direktora, umjesto nedavno uhićene Marije Ratkić, imenovan Mario Naglić, a iz tvrtke su poručili kako neće biti nikakvih zastoja u isporuci plina.

Ratkić je jedna od petoro osumnjičenih za malverzacije na štetu Ine, a očekuje se da bi nakon imenovanja novoga direktora mogla biti puštena iz pritvora u Remetincu.

Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić nakon sjednice je izjavio novinarima kako je predstavnik tvrtke Ina Andrej Dmitrović imenovan članom Skupštine društva i Nadzornog odbora, a idućeg tjedna bit će izabran novi predsjednik i potvrđeni članovi Nadzornog odbora.

Novi direktor Naglić rekao je kako je temeljem zamolbe župana Dekanića prihvatio izazov koji donosi ta dužnost te će probati stabilizirati situaciju u tvrtki.

- Iskreno, u ovom trenutku, ne znam da li je to dobro s obzirom na sve što se izdogađalo, ali temeljem zamolbe župana Dekanića, prihvatio sam taj izazov i probat ćemo stabilizirati situaciju u firmi.

- Firma je koliko sam shvatio dobro posložena. Tvrtka je, koliko sam shvatio, dobro posložena. Ovo je eksces koji se dogodio i zatražit ćemo nezavisnu reviziju, a temeljem toga odrediti smjer kojim će tvrtka dalje ići. Najbitnije je da smo dobili garancije da neće biti nedostataka u opskrbi plinom, istaknuo je Naglić.

Zatražit će nezavisnu reviziju svega i temeljem toga odrediti smjer kojim će plinara ići dalje, a najbitnije je, kako kaže, da im je INA zagarantirala količine plina. Pitanje je po kojim cijenama? - kriza je, vidjet ćemo što će biti - dodaje.

- INA ide u nove pregovore, na svjetskom tržištu znamo kakva je situacija. Ono što građane najviše zanima, plina će biti, neće biti nikakvih zastoja. Cijena će biti ista kao i za sve ostale građane u RH, rekao je Damir Dekanić, vukovarsko-srijemski župan.


Plenković o Ini: Ogromna afera i loš sustav odlučivanja

Predsjednik Vlade danima govori da mu cijene po kojima se nafta i plin izvoze iz INE - nisu poznate. Ministar Filipović dobio je zaduženje da zatraži toliko traženo izvješće. Plenković još jednom ponavlja - najveću odgovornost trebao bi podnijeti mađarski predsjednik Uprave - Sandor Fasimon. 

- Događat će se odgovornost cijele Uprave, ovdje još veću odgovornost od njih ima predsjednik Uprave, a jednako tako kako hrvatski tako i mađarski članovi Uprave. Ova okolnost je nešto sasvim novo i mijenja kompletno sadržaj dijaloga s MOL-om. Nije normalno da netko na toj razini arbitrarno određuje cijenu plina, a da o tome iznad njega nitko ništa ne zna niti da o tome obavještava nadležne, rekao je Andrej Plenković, predsjednik Vlade.

U nečemu se i slažu premijer i trenutno ujedinjena oporba. I oni traže informacije o cijeni plina i nafte. Njihove zahtjeve za izvanrednom sjednicom Sabora odbili su i predsjednik Sabora i predsjednik države. No našli su način.

- Dogovorili smo danas da ćemo u sljedeći utorak u 9:30h u Hrvatskom Saboru održati zajedničku sjednicu Klubova zastupnika na kojoj ćemo raspravljati i utvrditi daljnje djelovanje nas kao ujedinjene opozicije, rekla je Ivana Posavec Krivec, zastupnica Kluba Socijaldemokrati.

Hoće li se sastati u Sabornici ili javnoj vijećnici tek će se vidjeti. I dalje pljušte međusobne optužbe.

- Ispada dakle da predsjednik Uprave ima sve ovlasti, da članovi Uprave nemaju nikakve ovlasti i sad može netko reći "to će dobro doći Plenkoviću, on može reći sada Mađari su odgovorni, odgovoran je predsjednik Uprave", ali zašto ti ljudi sjede u Upravi, zašto Niko Dalić prima mjesečno 130.000 kuna ako o ničemu ne odlučuje? Mene bi bilo sramota, rekao je Nikola Grmoja, zastupnik Kluba Mosta.

- To je jedna oportunistička pozicija različitih političkih stranaka, ideološki nespojivih koje jedino spaja je ta mržnja prema HDZ-u. To više nije niti politička utakmica, to je doslovno mržnja. Žele tu mržnju koju oni posjeduju sada transferirati na građane, rekao je Plenković.

- Ne, ne mrzimo HDZ. Ne. Doista ne. Ali HDZ mrzi Hrvatsku. Jer da ju voli, da je Hrvatska toj stranci na duši onda HDZ ne bi radio sve ovo što joj je radio sve ove godine. Ovo je samo zadnja kap koja je prelila čašu, rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

- Dakle, kakav je kredibilitet nekoga tko ne zna gdje je prijavljen, što će on govoriti, ne zna gdje mu supruga završava fakultet i sad će on nama nešto govoriti, a nije pridonio niti jednom strateškom cilju ništa. A o ovima drugima da ne govorim, odgovorio je Plenković.

HOK u studenom bira novog predsjednika

Upravni odbor Hrvatske odvjetničke komore (HOK) održat će 5. studenoga izvanrednu izbornu Skupštinu HOK-a radi izbora novog predsjednika nakon što je prošlog vikenda u plinskoj aferi uhićen donedavni predsjednik Josip Šurjak.


HOK je izvijestio da je Upravni odbor komore održao u petak izvanrednu sjednicu na kojoj je donesena odluka o raspisivanju izvanredne izborne Skupštine HOK-a.

HDZ: Damir Škugor isključen iz članstva

Časni sud GO HDZ-a Grada Zagreba, sukladno Statutu stranke, donio je Odluku o isključenju Damira Škugora iz članstva HDZ-a", priopćio je predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman.


Ranije je iz te gradske organizacije Hini rečeno da se radilo o suspenziji članstva do okončanja postupka.

Prije nekoliko dana Područni odbor Gradske četvrti Maksimir protiv Škugora je pokrenuo stegovni postupak koji je upućen na Sud časti na razini Grada Zagreba.

Poduzetnik Goran Husić razriješen je dužnosti direktora tvrtke OMS upravljanje. I on bi što prije na slobodu, ali ostao je još koji svjedok za ispitivanje. 

Više pogledajte u prilogu Matee Šeparović:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!