Beroš: Lijekovi nisu nestali, dogodio se propust u evidenciji

11:35 / 27.05.2022.

Autor: T.V./HRT

Beroš: Lijekovi nisu nestali, dogodio se propust u evidenciji

Beroš: Lijekovi nisu nestali, dogodio se propust u evidenciji

Foto: HTV / HRT

Nakon što se pojavila sumnja da su u Kliničkoj bolnici Sveti Duh nestali lijekovi vrijedni dva milijuna kuna, Ministarstvo zdravstva i HZZO obavili su inspekciju. Ministar Beroš izvijestio je da je utvrđeno da lijekovi nisu nestali, nego se dogodio propust u evidenciji.

- Farmaceutska inspekcija i inspekcija HZZO-a u KB Sveti Duh nisu ustanovili manjak lijekova. Ustanovili su određene poteškoće prilikom evidentiranja trošenja istih što je svakako za osudu i to ćemo nastojati ispraviti. Međutim, ono što mogu reći - zdravstveni proračun nije oštećen jer nema nedostataka lijekova, ustvrdio je Beroš.

Ponovio je i da je njegova ostavka uvijek na stolu, no i da je u ovom slučaju riječ o gradskoj bolnici i njenim rukovodećim strukturama koje moraju poštivati procedure evidencije i trošenja lijekova.

Vezano uz slučaj ravnatelja KBC-a Zagreb Ante Ćorušića i odavanja podataka o pacijentici, Beroš kaže da mu se o tome još nisu očitovale Hrvatska liječnička komora i Agencija za zaštitu osobnih podataka.

Epidemije COVID-19 pri kraju, ali još nisu ispunjeni uvjeti za proglašenje kraja

Osvrnuo se i na mogućnost proglašenja kraja epidemije COVID-19, s obzirom na povoljnu epidemiološku situaciju, te poručio da nisu ispunjeni svi preduvjeti. Epidemija jest pri kraju, ali i dalje je potreban oprez i tek treba vidjeti što će biti najesen, kaže ministar.

Potvrdio je da je ovih dana ukinuto obvezno testiranje u zdravstvenim ustanovama i ustanovama socijalne skrbi, no ostale mjere, poput nošenja maski u tim ustanovama, i dalje su na snazi.

Procedura je takva da kraj epidemije proglašava Vlada, na prijedlog Ministarstva i Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

- Ako ne bude novih varijanti i ako situacija bude ovako stabilna, vjerujem da je to u dogledno vrijeme jedna od opcija, rekao je Beroš.

Najavio je da početkom lipnja u javno savjetovanje idu zakonski prijedlozi vezani uz poboljšanje primarne i sekundarne zdravstvene zaštite.

Uskoro bi, kaže, sve zdravstvene ustanove trebale biti informatički povezane kroz sustav eUputnica, eNalaza i eKartona, a najavio je i jačanje primarne zdravstvene zaštite i obećao dva nova CT-a u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Ministar Beroš izjavu je dao nakon otvaranja I. faze Objedinjenog hitnog bolničkog prijma (OHBP) KBC-a Split.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!