Beroš: Osjećam da imam podršku premijera i Vlade

22.04.2021.

17:52

Autor: V.G./HRT/Hina

Vili Beroš

Vili Beroš

Foto: Kristina Stedul Fabac / PIXSELL

 Ministar zdravstva Vilim Beroš u četvrtak je nakon radnog posjeta karlovačkoj općoj bolnici pohvalio tamošnja reformska rješenja, za ovaj tjedan najavio mini akcijski plan s prioritetnim skupinama treće faze cijepljenja te rekao da ima podršku Vlade i premijera za nastavak rada.

Upitan o zahtjevu oporbe za njegov opoziv, Vili Beroš rekao je kako osjeća da ima podršku svih članova Vlade i premijera.

- Ne bih se odgovorno ponio da najbliže suradnike nisam pitao što misle o mom planu i aktivnostima koje provodim. Legitimno je pravo oporbe prozivati me, nemam ništa protiv. Mislim da će u konačnici građani i pacijenti procijeniti moj rad. Ekstremna briga oporbe za zdravstvo me čudi. Imali su prilike pokrenuti stvari na bolje, to se nije dogodilo dosad. Kriza mora svima otvoriti oči da su reforme u zdravstvu nužne. Čitavo vrijeme govorim da ovakav sustav nije održiv. Spreman sam provesti reforme, ukoliko dobijem podršku Vlade i premijera. Nisam opterećen ministarskom pozicijom. Neki spominju moju ministarsku plaću, no ona je manja nego liječnička. Ovo je težak rad, ali spreman sam nastaviti, rekao je.

"Morat ćemo intenzivirati cijepljenje"

Osvrnuo se i na situaciju s koronavirusom u Hrvatskoj.

- Od određenog broja novozaraženih dio je hospitaliziran i završi na respiratoru. Počelo je s Dubrovačko neretvanskom županijom, brzom reakcijom Stožera, uspjeli su mjerama suzbiti širenje zaraze. Nastavilo se s Primorsko-goranskom županijom koja je i dalje vodeća. U subotu ću ići u Zadar. U Varaždinu svjedočimo težem opterećenju. Odgovornim ponašanjem možemo spriječiti rast broja novozaraženih i hospitaliziranih. Moramo se međusobno pomagati, dijeliti liječnike i medicinske sestre. Imamo više materijalno tehničke opreme. Pretpostavljam da će izazov biti kadar. Nikad situacija po županijama nije bila takva da je zahtijevala jednakomjeran angažman. Pomaganje jedni drugima jedini je način izlaska iz krize, rekao je ministar Vili Beroš.

- Rješavamo na dnevnoj bazi probleme. I jutros smo imali sastanak svih ravnatelja zagrebačkih bolnica. Nema druge, nego pratiti situaciju iz dana u dan i adekvatno i brzo reagirati. Tako smo na traženje varaždinskog ravnatelja, angažirali pet respiratora i uputili ih u Varaždin. Zahvaljujem svima na suradnji i koordinaciji jer bez nje ne bismo mogli odgovoriti na ovu svjetsku krizu, dodao je Beroš.

- U proteklih nekoliko mjeseci pokrenuli smo edukaciju za rad u jedinicama intenzivnog liječenja. Ne znam točan broj, ali on se mjeri u tisućama liječnika i sestara koji su educirani.

- Jučer smo imali sastanak s ravnateljima županijskih Zavoda za javno zdravstvo. Kombiniranjem cijepljenja u ordinacijama, pri ordinacijama koji su deklarirani kao punktovi u domovima zdravlja, na punktovima za masovno cijepljenje. U tjednima petog i šestog mjeseca doći će preko 200.000 doza cjepiva i morat ćemo intenzivirati cijepljenje. Napisana je danas posebna odluka o organiziranju cijepljenja. Mora se aktivirati sav zdravstveni kadar. Jedino angažmanom svih možemo intenzivirati cijepljenje, rekao je ministar.

Razmišlja se o drive-in cijepljenju

- Po županijama se točno zna kada će doći koliko cjepiva i na neki način moraju sami procijeniti koliko im je punktova dostatno. Moramo razmišljati i o administratorima, redarima. Sve je u organizaciji lokalnih zdravstvenih vlasti, a ministarstvo pruža podršku.

Rekao je da je bilo govora o drive-in cijepljenju.

- Stručnjaci su rekli da su masovni punktovi bolji. Nije isključeno da će neka od županija uvesti i taj model, rekao je.

- HZJZ će ovaj tjedan izraditi mini akcijski lan s prioritetnim skupinama koje će se brzo započeti cijepiti. Želimo svima poslati poruku sigurnosti, a sigurno će u vrhu biti turistički radnici jer želimo poslati poruku da smo sigurna turistička destinacija. Isto tako, prosvjetni radnici, pomorci..., rekao je.

Funkcionalno spajanje triju bolnica 

U smislu dobrih upravljačkih rješenja za bolnice, Beroš je istaknuo značaj kontrolinga i s tim u vezi mjernih instrumenata, sve u smislu adekvatnog financijskog promišljanja, da bi sustav bio stabilan, a uz zadržavanje stupnja i kvalitete usluga bolesnicima.

Funkcionalno spajanje triju bolnica u tri grada u Karlovačkoj županiji, koje dijele resurse, sve do smještaja covid pozitivnih pacijenata po težini obolijevanja, model je koji Beroš smatra "analitičkom i upravljačkom poslovnom politikom" i iznenađenjem koje može biti primjer i drugim sredinama, ako ne i obrazac da bi sustav bio financijski stabilan.

Ravnatelj Opće bolnice Karlovac Nikša Antica iznio je aktualne podatke liječenja covida, u tri bolnice, u Karlovcu, Ogulinu i u Dugoj Resi sada je hospitalizirano 149 covidnih pacijenata, od kojih je 12 na respiratoru, te je rekao da je sada 95-postotna popunjenost kapaciteta za liječenje na respiratorima.

Trenutno je zbog intenziteta trećeg vala epidemije obustavljen tzv. hladni pogon bolnice, ali će se rad vratiti na uobičajenom režimu čim dođe do zadovoljavajućeg pada broja pacijenata oboljelih od covida-19.

Županica Martina Furdek Hajdin je naglasila da je funkcionalno spajanje triju bolnica omogućilo učinkovito i solidarno pomaganje jednih drugima, raspodjelu medicinskog i nemedicinskog osoblja, kao i sredstava i uređaja za rad.

Pozvala je Furdek Hajdin građane na odaziv svakodnevnom skupnom cijepljenju koje će ubrzo uslijediti i pri tom je naglasila da u Karlovačkoj županiji nije bilo neodaziva skupnom cijepljenju, kao ni odbijanja pojedine vrste cjepiva.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!