16:34 / 19.04.2021.

Autor: HRT/HR/Oporbeni zarez/Sanja Rabuzin Pavić

Benčić: Beroš je radio ono što mu je naloženo, a sada će za to platiti glavom

Sandra Benčić, koordinatorica političke platforme Možemo!

Sandra Benčić, koordinatorica političke platforme Možemo!

Foto: HRT / HR

SDP želi okupiti cijelu oporbu za opoziv ministra zdravstva Vilija Beroša. Sandra Benčić, koordinatorica političke platforme Možemo!, u emisiji Hrvatskog radija - Oporbeni zarez istaknula je kako je Zeleno-lijevi blok jasno izrazio poziciju već prije nekoliko mjeseci kada su imali inicijativu koju je podržao SDP, ali i druge stranke oporbe oko interpelacije o radu ministra Beroša i upravljanju pandemijskom krizom. Tada smo, navodi, i na raspravi nekoliko puta istaknuli da su greške koje su počinjene u jesen u pripremama za drugi val COVID-a bile toliko velike i imale toliko ozbiljne posljedice da je minimalno tada trebao podnijeti ostavku. Odgovornost, kaže, sada ne leži samo na ministru, nego na premijeru Andreju Plenkoviću. 

- Čitavo vrijeme je jasno da ministar Beroš nema odriješene ruke. On nije bio ministar niti u jednom trenutku, nego se isključivo fokusirao na upravljanje pandemijom, ali i to prema napucima i nalozima premijera. To vam se vidi po raznoraznim odlukama na koje su građani bili posebno osjetljivi. Pa kad se dopustila prva procesija ovdje pa druge iznimke, neki se mogu sastajati u velikim brojevima, a neki svoje najmilije ne mogu pokopati s više od 25 ljudi. Tada su građani shvatili da upravljanje pandemijom ne leži na struci, nego da su to isključivo političke odluke, a takve odluke donosi premijer. 

Mi ćemo, dodaje, podržati ovu inicijativu jer smatramo da sve što se događa u našem sustavu ima toliko ozbiljne ne samo kratkoročne, nego i dugoročne posljedice na zdravlje i pristup zdravstvu naših građana. 

- Svi znamo da u toj Vladi nitko nije ministar svog portfelja, nego provodi odluke koje donosi premijer. Pandemija nije isključivo zdravstveno pitanje. Ona je i pitanje obrazovanja, gospodarstva i kao takvo pitanje za to po meni treba odgovarati premijer.

Mi smo prije par mjeseci rekli da će ministar biti "Pedro" koji će u određenom političkom trenutku visjeti da bi spasio obraz Vladi, odnosno da bi Vlada pokazala da se distancira od takvog rukovođenja krizom i od takvog rukovođenja Ministarstva zdravstva, podsjeća Benčić. Tvrdi kako je Beroš radio samo ono što mu je bilo naloženo, a sada će on za to platiti glavom. 

- Premijer uvijek ima istu taktiku. Kada određeni ministar ne radi dobro svoj posao, tada ga premijer brani. Pričeka nekoliko mjeseci do pogodnog političkog momenta, a to su sada lokalni izbori, da bi žrtvovao tu osobu i time zaštitio svoj obraz. I to je ono što on kontinuirano radi, on troši ljude i kapacitete svoje uprave u vlastitom interesu i zbog svoje osobne promocije. Da mu nije do toga, postavio bi ljude koji su sposobni voditi svoje resore. 

Je li oporba neuspješna u tome da sruši bilo kojega ministra i da uvjere dio parlamentarne većine, odgovara kako oni nemaju parlamentarnu većinu.

- Sami ne možemo srušiti ministra, ali ono što radimo je da pokažemo i stav građana. Drugi je problem što premijera ne zanima što gotovo 50% građana misli. Njega nije briga što misle ni oni koji su birali njegovu većinu, njega zanima ostanak na pozicijama moći i vlasti, tvrdi Benčić. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!