Beroš: Sve više ljudi traži pomoć zbog postcovid sindroma

04.02.2021.

14:00

Autor: HRT/Hina

Sve češći postcovid sindrom

Sve češći postcovid sindrom

Foto: HRT / HRT

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je na sjednici Vlade da je epidemiološka situacija u Hrvatskoj i dalje stabilna, ali da je sve više osoba s postcovid sindromom, patološkim stanjima koja su posljedica preboljele zaraze koronavirusom.

Ministar zdravstva Vili Beroš kazao je da se u svijetu broj zaraze koronavirusom približava brojki od 105 milijuna, a broj preminulih je veći od 2 milijuna i 275 tisuća. Potvrdio je broj novozaraženih i preminulih na današnji dan. U Sisačko-moslavačkoj županiji, području osobito izazovnih epidemioloških uvjeta, u proteklih 24 sata zabilježeno je 26 novozaraženih.

- Udio zaraženih u broju testiranih, u zadnja 24 sata je 8,40%. U samoizolaciji je 14.218 osoba, na bolničkom liječenju ih je 1.196, a 101 je na respiratoru. Epidemiološka situacija je i dalje stabilna. Broj novozarežnih, hospitaliziranih i osoba na respiratoru te preminulih, na tjednoj razini se i dalje smanjuje. No sve više osoba koje su preboljele COVID-19 traži liječničku pomoć zbog pojave postcovid sindroma. Porastom broja pacijenata s patološkim stanjima kao posljedicu preboljele bolesti COVID-19 intenzivirao se rad postcovid ambulanti i dnevnih bolnica u šest bolničkih ustanova namijenjenih za daljnje praćenje, odnosno liječenje pacijenata nakon akutne faze bolesti, kazao je Beroš. 

Dodao je da je broj aktivnih slučajeva opet pao ispod 3000, što znači da u mjesec dana bilježimo pad od 46%.

- Pred nama su novi izazovi, nove varijante koronavirusa, kao i globalni izazovi u nabavci i distribuciji cjepiva. Neizostavno je i dalje pridržavanje epidemioloških mjera, a to je i dalje apsolutni prioritet ako želimo sigurnu budućnost.

Istaknuo je i da se razmišlja o pokretanju istraživanja koje će pokazati opseg, incidenciju i trajanje novog sindroma, o kojemu je sada malo toga poznato. 

Beroš: U najkraćem mogućem roku očekujemo veće količine cjepiva AstraZenece

Vezano uz dostupnost cjepiva, Beroš je izvijestio da je od 27. prosinca do 3. veljače zaprimljeno ukupno 104.130 doza cjepiva Pfizer i 8400 doza cjepiva Moderna. U istom je razdoblju aplicirano 91.956 doza cjepiva, a drugom dozom docijepljene su 32.642 osobe. U zdravstvenom sustavu do sada je aplicirano 46.271 doza, u domovima za starije i nemoćne 37.046 doza, a na području Sisačko-moslavačke županije 7874 doze.  

- Ukupno je dosad zabilježeno 535 prijava blažih sumnji na nuspojave cjepiva, kazao je Beroš. 

Isporuku predviđenih većih količina cjepiva AstraZenece, koje je Europska agencija za lijekove odobrila prošli petak, očekuje se u najkraćem mogućem razdoblju, istaknuo je ministar. 

"Iz doma za starije i nemoćne mogu izaći oni koji su preboljeli COVID-19 ili su cijepljeni" 

Izvijestio je da su objavljene nove epidemiološke upute za domove za starije i nemoćne pa sada osobe koje su procijepljene ili preboljele covid-19 mogu napuštati prostor doma. Uvjet je da je proteklo najmanje 14 dana od primitka druge doze cjepiva ili da su preboljele covid unutar 90 dana od početka bolesti.  

Rak dojke postao najčešći oblik karcinoma u svijetu

Ministar se osvrnuo i na današnje obilježavanje Svjetskog dana borbe protiv raka, istaknuvši da je broj novooboljelih od raka u svijetu dosegnuo 19,3 milijuna u 2020. godini.  

Po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, rak dojke je lani postao najčešći oblik karcinoma u svijetu i istisnuo s prvog mjesta karcinom pluća.  

Beroš je pozvao građane da se odazovu pozivu na besplatne preglede u okviru nacionalnih preventivnih programa jer se ranim otkrivanjem malignog oboljenja znatno povećava mogućnost izlječenja.  

Istaknuo je da se, u okviru novog strateškog okvira borbe protiv raka, našla mogućnost nabave intraoperativnog uređaja za radioterapiju koji će biti smješten u Klinici za tumore, koji će poboljšati skrb za onkološke bolesnike.  


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!