Bijeli tihi marš: prosvjednici prošli do Markova trga, bilo i privođenja

27.11.2021.

17:07

Autor: Vijesti/IMS/B.A./HRT/Hina

Policija blokirala prosvjednicima prolaz prema Markovu trgu

Policija blokirala prosvjednicima prolaz prema Markovu trgu

Foto: HRT / HTV

Novi prosvjed protiv COVID potvrda i mjera, nazvan Bijeli tihi marš, održan je u subotu predvečer u Zagrebu. Počeo je u 17 sati na Trgu Francuske Republike. Prosvjednici su se uputili prema Trgu svetog Marka, odnosno prema Kamenitim vratima, no u Radićevoj ulici blokirala ih je policija. Od policije su tražili obrazloženje zašto ne mogu proći. Nakon prepirke s policijom, nekoliko stotina prosvjednika stiglo je na Trg svetog Marka.

U Radićevoj ulici policija je kombijima blokirala put prosvjednicima kada su preko Kamenitih vrata pokušali doći do Trga svetog Marka, na kojem su zgrade Vlade i Hrvatskog sabora. Došlo je do kratke rasprave prosvjednika s policajcima o razlozima zašto im je zapriječen put, nakon koje su prosvjednici krenuli prema Zakmardijevim stubama ili alternativnim putevima kako bi došli na Trg svetog Marka.


U jednom trenutku, nakon verbalnog okršaja, policija je privela jednu osobu, javili su mediji. Nakon nekog vremena policija je prosvjednike pustila da prođu, na što su se mogli čuti uzvici "Pobjeda" i "Nema predaje". Prosvjednici su otišli na Trg svetog Marka.

Prosvjednici su kod trga, među ostalim, zapjevali "Zdravo, djevo".

Vjeroučitelj Ivan Pokupec ondje je održao govor, izrazivši želju da građani na okupljanju u utorak tijelima okruže Markov trg.


- Da kada već misle donijeti takav zakon, da nas barem moraju pogledati u oči, rekao je Pokupec.


Okupljeni su tada počeli skandirati "Ivane, Ivane" (na što ih je Pokupec pozvao da prestanu) i "Nema predaje".

Pokupec je rekao da nije politički kandidat ni mali Mesija, nego jedan od njih. Upitan je je li ovo prosvjed protiv COVID potvrda.


- Ako mene pitate, moj prosvjed je prije svega toga za to da se ljudi osvijeste, aktiviraju i da ovo ludilo zaustavimo prije nego što krene ono što je najavljeno, a to je napad na našu djecu. Drugo me ne zanima, rekao je Pokupec.

- Mislim da je ovo što se događa, ova razdjela ljudi, da je to strašno, nelogične su upute, nelogične su mjere... Nisam protiv borbe protiv virusa, ničega toga, ali ove podjele i ovo traženje tih potvrda me podsjeća na Drugi svjetski rat, rekla je jedna sudionica prosvjeda.

Pod nazivom Zajedno za slobodu, organizatori su najavili da će se prosvjed razlikovati od velikog subotnjeg prosvjeda na Trgu bana Jelačića. 


Pozvali su sve koji žele da dođu bez transparenata, u bijeloj odjeći i da se u tišini okupe za ukidanje potvrda te protiv diskriminacije i podjela.

Galerija
Bijeli tihi marš, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL
Bijeli tihi marš, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLBijeli tihi marš, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLBijeli tihi marš, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLBijeli tihi marš, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLBijeli tihi marš, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLBijeli tihi marš, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELLBijeli tihi marš, Foto: Slaven Branislav Babic/PIXSELL

Nakon subotnjeg velikog prosvjeda protiv COVID potvrda i mjera na glavnom zagrebačkom trgu, a koji nije bio prijavljen, policija je pronašla organizatore, koji će biti prijavljeni za kršenje Zakona o javnom okupljanju, ali i propisanih epidemioloških mjera. Riječ je o Marku Franciškoviću i Andriji Klariću.

Većina prosvjednika protivi se odlukama Stožera civilne zaštite, uvedenim mjerama i COVID potvrdama. Desetak tisuća prosvjednika uglavnom je mirno iskazivalo negodovanje, no bilo je i onih koji su verbalno i fizički napali novinarske ekipe. Prosvjednike su podržali i neki političari koji su otprije poznati po svojim stajalištima protiv COVID potvrda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!