06:01 / 03.08.2021.

Autor: Klaudia Modrić Plantarić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Bili smo s kapetanijom u kontroli iznajmljivača brodica

Kontrola iznajmljivača brodica

Kontrola iznajmljivača brodica

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Od 7 pa do 18 sati kontroliraju se brodice za prijevoz putnika, izletničkih brodova te brodova na višednevnim kružnim putovanjima na području osam lučkih kapetanija. U ovogodišnjoj akciji Sigurna plovidba kontroliraju se i tvrtke za iznajmljivanje plovila te oni koji imaju koncesije za iznajmljivanje osobnih plovila. Evo kako je bilo na području riječke kapetanije.

Bura na sjevernom Jadranu danas nije dopustila nautičarima i turistima neko veće uživanje u plovidbi u Kvarnerskom zaljevu. U smjeru Krka naišli smo na iznajmljeni gliser i troje Nijemaca. Nisu bili u prekršaju već su dobili opomenu zbog nenošenja pojasa.

Potom je uočen gliser s viškom putnika. Slovenski turisti znaju pravila: "Najvažnije je da 300 m od obale ne glisiraš, ne smije se sidriti gdje su znakovi zabrane i na brodu može biti osam ljudi. Ipak, na kraju se ispostavilo iako pravila znaju, a ne poštuju ih. Platili su kaznu zbog nedopuštenog broja putnika.

- Naplatili smo kaznu zbog prekrcaja putnika. Imao je 3 osobe više od dozvoljenog za što je uredno platio kaznu. Rekao je da je sam to znao, kaže Zoran Burazer, djelatnik Lučke kapetanije.

Prema podacima ove je sezone nautičarima izdano 11% više vinjeta u odnosu na prošlo ljeto. Lučka uprava u Rijeci čini oko 23 posto od ukupnog broja izdanih vinjeta na cijelom Jadranu.

- Uvijek im govorimo da dosljedno poštuju i slušaju vremensku prognozu. Danas uz pametne mobitele to možemo vrlo lako. Ali isto tako treba poštivati lokalne ljude koji su vrlo dobri poznavatelji vremenskih lokalnih prilika. Jedna nepažnja može biti katastrofalna, upozorava lučki kapetan Darko Glažar.

Nikad dovoljno savjeta za sigurnu plovidbu. More treba poštovati, pogotovo ljeti kada smo bezbrižni i opušteni na praznicima. U samo nekoliko trenutka vrijeme može postati nevrijeme.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!